Monday, March 30, 2020

Інтелект-ліга та Ліга претендентів 2006-2007. Етап 6. Тур 2


2.1. Представники різних релігійних конфесій святкують Хануку, Курбан-байрам і навіть африканський Кванзаа. Оскільки привітань хочеться усім, у США влада запропонувала політкоректну фразу «Happy holidays» («Щасливих свят») замість... Якої фрази?

Відповідь
«Merry Christmas» («Щасливого Різдва», «Веселого Різдва»).
Незалік: «Happy new year».
Коментар: у питанні є вказівка на релігійний характер свята, а не світський; цю пропозицію влади вже прозвали «Війна з Різдвом».
Джерело: «Cosmopolitan» в Украине», 2007, №5.
Автор: Олександр Лісянський (Харків).


2.2. Назва книги про відомого шахіста Олександра Альохіна лише першим прикметником відрізняється від назви роману, що побачив світ на початку 30-х років позаминулого століття, якщо слова у його назві поставити у множину. Відтворіть назву згадуваної книги про Альохіна.

Відповідь
«Білі та чорні».
Коментар: згадуваний роман – «Червоне та чорне» Стендаля (1831 р.).
Джерело: БЭКМ-2006, ст.«Стендаль», «Котов».
Автор: Сергій Мариненко та Олександр Лісянський (Харків).


2.3. Свого часу один з родоначальників московського клубу авангардистів Сергій Акінфєєв влаштував незвичний показ моди. Глядачі побачили абсолютно порожній подіум, на якому було написано, демонстрації якого предмету одягу було присвячено захід. Назвіть цей предмет.

Відповідь
Шапка-невидимка.
Коментар: шапку-невидимку, дійсно, складно побачити на подіумі.
Джерело: «L’Officiel», 2003/2004, №53.
Автор: Ольга Неумивакіна (Харків).


2.4. Більшість істориків погоджуються з тим, що завдяки морозам суттєво було затримано просування фашистської армії під час Великої Вітчизняної війни. У своїй статті кандидат філософських наук Євген Зарудний розповідає про те, що у війні з Наполеоном російськими військами було одержано перемогу завдяки морозу. У тій же статті Зарудний вважає дивним те, що Радянський союз програв ... Яку війну?

Відповідь
Холодну.
Джерело: «Зеркало недели», 2006, №1.
Автор: Олександр Лісянський (Харків).


2.5.

У Харкові перед будинком Центру здоров’я встановлено дві статуї. Деякі місцеві мешканці стверджують, що статуї пов’язані єдиним задумом і символізують Богоматір. Одна статуя, яку ви бачите на фотографії, - це жінка з дитиною на руках. Друга статуя зображує ту саму жінку, яка тримає у руках... Кого?

Відповідь
Голуба.


Коментар: на думку харків’ян, голуб символізує святий дух, а дитина – Христа: спочатку до жінки прилетів святий дух, а потім вона народила дитину.
Джерело: Статуя перед Центром здоров’я жінки по вул. Іванова, 30, у м.Харкові.
Автор: Дмитро Башук і Тетяна Лещенко (Харків).


2.6. Так званий якірний хрест є комбінацією з двох відомих символів, які можна зустріти у назві організації, створеної у лютому 1863 року. Назвіть ці символи.

Відповідь
Хрест та півмісяць.


Коментар: мається на увазі Міжнародна федерація товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця, яка була спочатку створена як Міжнародний комітет Червоного Хреста; якірний хрест трактується як символ народження Христа з тіла Марії, чиєю емблемою є півмісяць – згадайте, як зображується якір.
Джерело: «Энциклопедия коллекционера Кирилла и Мефодия», 2000, ст. «Якорный крест»; БЭКМ–2007, ст. «Международный Красный Крест».
Автор: Тетяна Лещенко (Харків).


2.7. У казковій повісті англійського письменника Х’ю Лофтінга лікарю Дулітлу доводиться займатися організацією поштової служби у невеликій африканській країні Фантіппо. Але, проводячи увесь день у поштовій конторі, він не забуває про свої основні обов’язки. Будь-який мешканець, що бажає відправити листа, міг за невелику суму отримати порцію ліків від коклюшу або бронхіту, або скарлатини. А лікар не барився з винаходами нових рецептів... Чого?

Відповідь
Клею для марок.
Залік: Клею.
Коментар: він винайшов «бронхітний клей», «скарлатинний клей» тощо, а якщо починалася епідемія, він намащував марки потрібним клеєм, і епідемія припинялася – лікар називав це «обклеюванням епідемії».
Джерело: Х.Лофтинг. История Доктора Дулитла. Почтовая служба доктора Дулитла. – М.: Рудомино, 1992. – С.206.
Автор: Тетяна Лещенко (Харків).


2.8. Гуморист Нестор Бегемотов наводить фрагмент із нотаток кришнаїта: «Як зараз пам’ятаю свій перший поцілунок. Було це 28 (пропуск) тому». Напишіть пропущене слово.

Відповідь
Життів.
Коментар: згадайте теорію про переселення душ.
Джерело: Н. Бегемотов. Одноразовый мир. – М.: РИПОЛ классик, 2007. – С.31.
Автор: Дмитро Башук (Харків).


2.9. Назва московського клубу авангардистів співпадає зі словом, яким на жаргоні комп’ютерщиків називають... Що?

Відповідь
Клавіатуру.
Коментар: він називається «Клава» – скорочення від «КЛуб АВАнгардистів».
Джерело: «L’Officiel», 2003/2004, №53.
Автор: Ольга Неумивакіна (Харків).


2.10. Увага, у питанні є заміни. У передмові книги «Драконологія» сказано: «Драконологія – це лише скромний путівник, маленька ПТАШКА-ЕКСКУРСОВОД по Світу драконів». Ми не питаємо вас, яке слово було замінено словом «ПТАШКА». Назву якої професії було замінено словом «ЕКСКУРСОВОД»?

Відповідь
Лоцман.
Коментар: замінено назву «рибка-лоцман».
Джерело: Г.Поттер. Драконология. – Харьков: Фолио, 2003. – С.10.
Автор: Максим Євланов (Харків).


2.11. Насправді цими двома словами називалася лише одна – та, що знаходилася в районі східнопруського міста Растенбург. А сучасний журналіст назвав цими двома словами місто неподалік від Ганновера, футбольна команда якого виграла у клуба «Байєр» у лютому 2007 року з рахунком 3:2. Назвіть прізвисько цієї команди.

Відповідь
«Вовки».
Залік: «Die Wölfe».
Коментар: ці слова – «вовче лігво» (німецькою – «вервольф»); так називали ставку Гітлера; команда «Вольфсбург» 3 лютого 2007 р. виграла на своєму полі у ФК «Байєр».
Джерело: http://www.championat.ru/football/_germany/9/team/226/result.html; http://www.trud.ru/trud.php?id=200503300540703; https://ru.wikipedia.org/wiki/Вольфсбург (футбольный клуб); «Футбол», 2005, №35.
Автор: Олександр Голиков (Харків).


2.12. Монтсеррат Кабальє ставить організаторам гастролей дуже серйозні вимоги, наприклад, щоб оркестрові партитури відповідали світовим стандартам або щоб ВОНИ були зачинені: співачка терпіти не може, коли публіка спізнюється. Назвіть ЇХ.

Відповідь
Буфети.
Залік: будь-які торгівельні заклади громадського харчування у тому закладі, де співає Кабальє.
Коментар: глядачі часто затримуються у буфетах під час антракту.
Джерело: «Sim», 2006, №11.
Автор: Ольга Неумивакіна (Харків).

No comments:

Post a Comment