Saturday, March 21, 2020

Інтелект-ліга та Ліга претендентів 2006-2007. Етап 6. Тур 1


1.1. Нещодавно Олег Блохін, побачивши дві латинські літери «P» та «U», першим почав сміятися та аплодувати. А в якому місті це відбулося?

Відповідь
Кардіфф.
Коментар: він побачив перші літери назв «Poland» та «Ukraine» на картці, яку діставав з конверта М.Платіні, проголошуючи організаторів проведення Чемпіонату Європи 2012 року з футболу; церемонія проходила в Кардіффі.
Джерело: «Комсомольская правда» в Украине», 20.04.07 р.
Автор: Олександр Лісянський (Харків).


1.2. Увага, в питанні є заміна. У фільмі «Презумпція вини» актор Алім Федоринський грає роль літнього прокурора, одна з реплік якого звучить так: «Ти мене, моряка, не ганьби». Цікаво, що у фільмі, який вийшов близько 30 років тому, героя Федоринського та його товаришів теж називали «моряками». Назвіть режисера цього фільму.

Відповідь
Леонід Биков.
Коментар: словом «моряк» ми замінили слово «старик»; Федоринський грав роль одного з льотчиків другої «співаючої» ескадрильї в фільмі «В бій ідуть одні «старики».
Джерело: «Комсомольская правда» в Украине», 18.04.07 р.; БЕКМ-2006, ст. «Быков Леонид».
Автор: Олександр Лісянський (Харків).


1.3. Автор питання замінив у загальновідомій повчальній фразі Горького останнє слово на слово «питань». Відтворіть перші три слова цієї фрази, які залишилися незмінними.

Відповідь
«Любіть книгу - джерело».
Коментар: фраза «Любіть книгу – джерело знань»; книга, як відомо, ще й джерело питань ЩДК.
Джерело: К.Душенко. Словарь современных цитат. – М.: Эксмо, 2003. - С.115; Власний досвід автора.
Автор: Олександр Лісянський (Харків).


1.4.

Перед вами – рекламний плакат Салтівського м’ясокомбінату м.Харкова. Відновіть слово, яке ми сховали.

Відповідь
Партію.


Коментар: нижня частина плакату нагадує графу виборчого бюлетеня, а сам плакат нагадує різні значення слова «партія».
Джерело: Рекламний плакат в переході станції метро «Спортивна» м.Харкова, який автор питання побачив 06.05.2007 р.
Автор: Дмитро Башук (Харків).


1.5. У Швейцарії групі багатих спадкоємців довелося розміняти свій капітал, щоб виплатити штраф за серію вбивств. Подібний судовий процес можна зустріти і на сторінках книги «Пригоди Тома Сойєра». До речі, жертва злочину в цьому випадку була пред’явлена суду. Назвіть жертви злочинів одним словом.

Відповідь
Пташки.
Залік: Птахи.
Коментар: Королівське товариство охорони птахів виписало штраф котам, які одержали у спадок капітал своєї хазяйки, за систематичне вбивство птахів; Том Сойєр одного разу був присутнім при тому, як хлопчаки судили кота за вбивство пташки, так би мовити «до речі, про пташок»...
Джерело: Ю.Куклачев, Н. Владимирова. Юрий Куклачев и его 120 кошек. – Донецк: Сталкер, 1998. – С.11; Марк Твен. Приключения Тома Сойера. – М.: Детская литература, 1958. – С.159.
Автор: Тетяна Лещенко (Харків).


1.6. На одній з карикатур Жана Еффеля із серії «Створення світу» Бог пропонує Адаму та Єві скупатись у ванні і пояснює, що один потрібний предмет вони знайдуть на дні. Назвіть цей предмет, маючи на увазі, що «ванною» виступало море.

Відповідь
Губка.
Коментар: мається на увазі морська губка.
Джерело: Жан Эффель. – М.: Искусство, 1983.
Автор: Тетяна Лещенко (Харків).


1.7. Язик у нього довгий, з гострими шпичаками на кінці, росте з правої ніздрі і, проходячи прямо під шкірою, обгортає голову. Це зовсім не казкове чудовисько, хоча один атрибут і споріднює його з персонажем відомої казки. Назвіть того, про кого йдеться в питанні.

Відповідь
Дятел.
Коментар: атрибут – червоний капелюшок.
Джерело: Н.Дроздов. В мире животных с Николаем Дроздовым: Книга 2. – М.: Эгмонт Россия Лтд., 2006. – С.14.
Автор: Тетяна Лещенко (Харків).


1.8. В статті журналу «Огоньок», яка присвячена Міжнародному полярному року, констатується, що за останні 20 років з’ясувалося, що ВОНА, всупереч усім сподіванням, виявилася не вічною. Назвіть ЇЇ.

Відповідь
Мерзлота.
Коментар: зменшується льодяникова шапка Антарктиди, в деяких місцях Арктики відмічається потепління.
Джерело: «Огонек», 2007, №13.
Автор: Дмитро Башук (Харків).


1.9. Прослухайте скорочений переказ роздумів літературного оглядача. Маленька дитина живе з чужими в чужому для нього світі. Цей світ – «кам’яні джунглі, які намагаються проковтнути дитину, привчити її жити за законами цих самих джунглів. Чим вам не сюжет Кіплінга?». Назвіть ім’я та прізвище того, кого літературний оглядач назвав «Мауглі міста».

Відповідь
Гаррі Поттер.
Джерело: «Новый мир», 2001, №7.
Автор: Ольга Неумивакіна (Харків).


1.10. Коли його син запитав його як він здогадався про свою теорію - він відповів: «Я лишень той сліпий жук, що, повзучи по гілці зрозумів, що вона… ». Яка саме закінчіть одним словом.

Відповідь
«...викривлена».
Коментар: відома фраза Ейнштейна про свою теорію ймовірності.
Джерело: «Видатні вислови видатних людей».
Автор: Олександр Голомах (Житомир).


1.11. Послухайте початок відомої послідовності: Австрія, Німеччина. Куба, Франція, Нідерланди, Франція, (пропуск), США, (пропуск) і так далі. Заповніть обидва пропуски.

Відповідь
СРСР, СРСР.
Коментар: перелічено країни, громадяни яких ставали чемпіонами світу з шахів (Стейніц, Ласкер, Касабланка, Альохін, Ейве, Альохін, Ботвіннік – Смислов – Таль – Петросян – Спаський, Фішер, Карпов тощо).
Джерело: Мир и человек, - Харьков: Прапор, 1998. – С.561-562.
Автор: Ольга Неумивакіна (Харків).


1.12. Згідно з анекдотом, ПЕРШИХ у Ханти-Мансійську нема, тому що це є ДРУГІ, яких покусали комарі. А в одному з випусків дитячого журналу ПЕРШИЙ зусиллями нечесного продавця був поданий як ДРУГИЙ. Назвіть ПЕРШОГО та ДРУГОГО у правильному порядку.

Відповідь
Ведмідь, хом’ячок.
Коментар: в одному з випусків «Єралашу» батько, якого зіграв Станіслав Садальський, тримаючи на повідку ведмедя, шукав того «гада», який його сину кілька місяців тому продав ось цього «хом’ячка».
Джерело: «Тир», 2007, №3; Киножурнал «Ералаш».
Автор: Олександр Лісянський (Харків).

No comments:

Post a Comment