Friday, April 17, 2020

Інтелект-ліга та Ліга претендентів 2006-2007. Етап 6. Тур 3


3.1. Як повідомляє гуморист Нестор Бегемотов, коли на ковчег, як прийнято, взяли кожній тварини по парі, серед них пройшов слух, що везе їх не Ной, а... Хто?

Відповідь
Харон.
Коментар: який ще міфологічний водний перевізник вам відомий?
Джерело: Н.Бегемотов. Одноразовый мир. – М.: РИПОЛ классик, 2007. – С.102.
Автор: Дмитро Башук (Харків).


3.2. Перші поштові марки об’єднаної Німеччини номіналом у дві марки у 1875-80 роках були фіолетово-пурпуровими, у 1880-84 роках – бузково-пурпуровими і тьмяно-бузковими, у 1890-99 роках – коричнево-пурпурними, у 1899-1900 роках – бузково-кармінними. У філателістів ці марки отримали назву, яка співпадає з назвою твору російського класика. Напишіть цю назву.

Відповідь
«Хамелеон».
Коментар: марка постійно змінювала свій колір; згадується твір А.П.Чехова.
Джерело: «Энциклопедия коллекционера Кирилла и Мефодия», 2000, ст.«Хамелеон».
Автор: Тетяна Лещенко (Харків).


3.3. Прослухайте невеличку історію з казкової повісті англійського письменника Х’ю Лофтінга: «Король Какабучі відправив свою тещу на безлюдний острів, тому що не міг витримати її постійних розмов. Відтоді її ніхто не бачив – як виявилося, на острові водилися дракони. Втім, дракони були травоїдними, але потерпали від її розмов не менш за короля Какабучі. І тоді вони вирішили видати її заміж. На далекому березі Африки жив один король, якому все ж таки легше було терпіти її товариство». А з якої причини?

Відповідь
Він був глухим.
Джерело: Х.Лофтинг. История Доктора Дулитла. Почтовая служба доктора Дулитла. – М.: Рудомино, 1992. – С.188.
Автор: Тетяна Лещенко (Харків).


3.4. Поет вважав, що з цим «чарівним» візерунком «рівнятися насмілиться тільки місяць». Науковий співробітник Тім Брайєн точно знає, що двох таких візерунків не буває, тому регулярно фотографує їх і заносить до паспортної книги, що є частиною його службових обов’язків. Назвіть тих, чиї дані містить ця паспортна книга.

Відповідь
Жирафи.
Коментар: зоолог Тим Брайєн працює у заповіднику Серенгеті, процитовано рядки відомого вірша М.Гумільова.
Джерело: Н.Гумилев. Жираф; Н. Дроздов. В мире животных с Николаем Дроздовым: Книга 1. – М.: Эгмонт Россия Лтд., 2006. – С.32-33.
Автор: Тетяна Лещенко (Харків).


3.5. Вероніка Доліна випустила платівку з піснями, в якій звела разом ПЕРШУ та ДРУГУ, побачивши в них багато спільного. Але, якщо ПЕРША (у ХІХ сторіччі) занурюється у світ фантазії волею казкаря, то ДРУГА (у ХХ сторіччі) робить це, щоб втекти від жахливої реальності. Свого часу Володимир Набоков, переказуючи історію ПЕРШОЇ, дав їй таке ж ім’я, як і у ДРУГОЇ. Назвіть літературний жанр, з яким пов’язані ім’я та прізвище ДРУГОЇ.

Відповідь
Щоденник.
Коментар: ДРУГА – Анна Франк, ПЕРША – Аліса (в перекладі В. Набокова – Аня).
Джерело: «Огонёк», 2007, №12.
Автор: Тетяна Лещенко (Харків).


3.6.
[Командам роздаються картки з двома цитатами:
«(пропуск) стали відомі європейцям у Х-ХІІІ ст. завдяки їх зображенням на кісточках абака. Для економії місця вони зображалися повернутими на 90 градусів. Тому, зокрема, деякі з них отримали ту форму, яку ми знаємо зараз».
«Джордж Буш вжахнувся, коли довідався, що у фінансових документах США знайдено (пропуск)».]

Перед вами – дві цитати: перша – з Вікіпедії, друга – з анекдоту. Заповніть будь-який з пропусків двома словами.

Відповідь
«... арабські цифри...».
Коментар: зокрема, цифри «2» та «3» отримали ту форму, яку ми знаємо.
Джерело: http://ru.wikipedia.org/wiki/Арабские цифры; http://ostrie.ru.
Автор: Олег Звягінцев (Харків).


3.7. На останньому зимовому фестивалі КВК в Сочі одна з команд використала образ британського суперагента. Після того, як він залишив сцену під виконання відповідної мелодії, оператор акцентував увагу глядачів на математично конкретно визначеному фрагменту декорацій. Дайте максимально точну відповідь: на якому саме?

Відповідь
На числах 007.
Коментар: на декораціях був напис «Сочі 2007»; 007 – номер Джеймса Бонда.
Джерело: Трансляція фестивалю КВК «Сочі 2007», ефір каналу «Інтер» від 04.03.2007 р.
Автор: Олександр Голиков, Людмила Полякова (Харків).


3.8. Одного разу хтось сказав, що Йоганн Штраус-син написав три, мабуть, найзнаменитіших оперети на три однакові за значенням події у його житті події. Назвіть ці події.

Відповідь
Весілля.
Коментар: він був одружений три рази.
Джерело: 150 любимих мелодій. Супроводжувальний буклет до CD-дисків. – Рідерз Дайджест, 2007.
Автор: Ольга Неумивакіна (Харків).


3.9. Увага, у питанні є заміна. Часто написи на банкнотах звучать особливо символічно. Так, наприклад, в епоху династії Мін напис на китайських паперових грошах стверджував, що вони «перебувають в обігу на землі завжди і до скінчення віків». Здогадавшись, які два слова ми замінили, напишіть ті два, що були в оригіналі.

Відповідь
«Під небом».
Коментар: замість слів «на землі» – все ж таки Піднебесна імперія.
Джерело: «Playboy», 2006, №12.
Автор: Ольга Неумивакіна (Харків).


3.10. В британських сім’ях гордяться своїми бібліотеками і, мабуть, тому чесно відповідають на питання про книги, з яких складаються ці бібліотеки. За результатами соцопитування, яке пройшло у Великобританії, серед ТАКИХ книжок опинилися: мемуари колишнього міністра внутрішніх справ Великобританії Девіда Бланкетта і колишнього президента США Білла Клінтона, біографічний опус Бекхема «Мій край поля» і навіть «Гаррі Поттер та Кубок вогню». Яких ТАКИХ?

Відповідь
Нечитаних.
Залік: за змістом.
Коментар: купили, але так і не прочитали.
Джерело: «Story», 2007, №6.
Автор: Ольга Неумивакіна (Харків).


3.11. На сайті www.dirty.ru було опубліковано варіанти обкладинок різних відомих книжок. Так, наприклад, на обкладинці книги Герберта Уеллса «Машина часу» було зображено Андрія Макаревича. Назвіть італійського письменника, на обкладинці книги якого було зображено емблему в червоно-білих тонах.

Відповідь
Джованьолі.
Коментар: було зображено емблему клубу «Спартак».
Джерело: «Комсомольская правда» в Украине», 13.04.07 р.
Автор: Олександр Лісянський (Харків).


3.12. Олександр Михайлович Бутлеров відомий, перш за все, як видатний хімік. Але до кола його інтересів потрапляли найрізноманітніші речі, наприклад ступінь кандидата він отримав за працю про метеликів. А його останньою працею, так би мовити, прощальним поклоном, стала коротка настанова... Про що?

Відповідь
Про розведення бджіл.
Коментар: праця «Бджола, її життя і головні правила доладного бджолярства. Коротка настанова для бджолярів, переважно, для селян» та брошура «Як водити бджіл»; «Практична настанова про розведення бджіл» фігурує в оповіданні А.Конан Доля «Його прощальний уклін».
Джерело: Г.Прашкевич. Самые знаменитые ученые России. – М.: Вече, 2000. - С.92, 101; А.К.Дойль. Его прощальный поклон.
Автор: Тетяна Лещенко (Харків).

No comments:

Post a Comment