Friday, March 6, 2020

Інтелект-ліга та Ліга претендентів 2006-2007. Етап 5. Тур 3


3.1. У Вікіпедії вказано два трактування словосполучення «маятник Фуко». Перша – «маятник, який використовується для експериментальної демонстрації добового обертання Землі». Відтворіть близько за змістом друге трактування.

Відповідь
Назва роману Умберто Еко.
Джерело: http://ru.wikipedia.org/wiki/Маятник_Фуко_(значения)
Автор: Дмитро Башук (Харків).


3.2. Вчителька запропонувала батькам першокласників купити книжки одного харківського автора. За її словами, казки в цій книзі ТАКІ. Мама запитала в свого сина, чи хоче він цю книжку, і почула у відповідь: «Звичайно, бо там є СЯКИЙ дракон!». Дайте відповідь: які слова ми замінили словами «ТАКІ» та «СЯКИЙ»?

Відповідь
Добрі, злий.
Джерело: Власний досвід автора питання.
Автор: Тетяна Лещенко (Харків).


3.3. В оповіданні «Чаювання в Брістолі» Борис Акунін відправив Ераста Фандоріна до Англії, де герой нудиться від вимушеного неробства. Єдина втіха для вигнанця – щовечірні чаювання з квартирною хазяйкою, сухорлявою бабусею місс Палмер. Прізвище хазяйки, безумовно, вибрано Акуніним не випадково. Щоправда, одна літера в ньому здається зайвою. Напишіть цю літеру.

Відповідь
«Е».
Коментар: прізвище Палмер є анаграмою прізвища Марпл з додаванням літери «Е».
Джерело: Б.Акунин. Нефритовые четки. – М.: Захаров, 2007. – С.231.
Автор: Тетяна Лещенко (Харків).


3.4. Відповідно до жартівливого вислову Євгена Клюєва, мешканці Канарських островів вирізняються пристрастю до яскравих кольорів – особливо до жовтого: «Тут і національний прапор жовтий, і вся ВОНА жовта, і кожен ВІН – жовтий». Назвіть ЇЇ та ЙОГО.

Відповідь
Преса, будинок.
Коментар: маються на увазі сталі вирази «жовта преса» та «жовтий будинок».
Джерело: Е.Клюев. Странноведение. – М.: Гаятри, 2006. – С.318-319.
Автор: Дмитро Башук (Харків).


3.5. У XV столітті в Європі склалося три основних типа ЇХ: італійські, французькі та німецькі. Німецькі або польські ВОНИ прижилися і на території України того часу. В цьому різновиді ЇХ не було ЇЇ – у німців був Ober, а у поляків – wyshnik. Назвіть твір 1852 року, в назві якого ВОНА присутня.

Відповідь
«Дама з камеліями».
Коментар: ВОНИ – гральні карти, в польських та німецьких картах не було дам, були вказані у тексті питання карти, а валети називалися «Unter» і «nyzhnik».
Джерело: «Комсомольская правда» в Украине», 12.01.07 р.
Автор: Олександр Лісянський (Харків).


3.6. В одному з анекдотів героїня казки говорить: «Уявляєш – під’їжджаю я на фіолетовому «ламборджіні», бо цей жовтий джип вже дістав». А що саме героїня попросила замінити перед цим?

Відповідь
Гарбуз.
Коментар: Попелюшка звернулася до феї з проханням замінити гарбуза на баклажан.
Джерело: «Ё», 2007, №13.
Автор: Олександр Лісянський (Харків).


3.7. Герой одного детективу під час поїздки в таксі побачив, як двоє людей на підпитку допомагали один одному в небезпечному для життя ПЕРШОМУ через ДРУГЕ. Хоча ПЕРШИЙ прийшов до нас із англійської мови, і він, і ДРУГЕ утворено від назви всесвітньо відомого знаку. Намалюйте цей знак.

Відповідь
+
Залік: будь-який варіант хреста.
Коментар: ПЕРШИЙ – круїз, ДРУГЕ - перехрестя.
Джерело: Я.Мортенсон. Смерть ходить по музею. – К.: Дніпро, 1987. – С.104; БЕКМ, 2003.
Автор: Максим Євланов (Харків).


3.8. Відповідно до відомого відгуку, група недоброзичливців надягнула ПЕРШИЙ на ДРУГОГО. Через 24 роки цілком реальна невідома дама поклала ПЕРШИЙ на домовину ТРЕТЬОГО. Назвіть ПЕРШИЙ, ДРУГОГО та ТРЕТЬОГО.

Відповідь
Терновий вінок, О.С.Пушкін, Т.Г.Шевченко.
Коментар: згадайте у Лермонтова: «И прежний сняв венок, они венец терновый, увитый лаврами. Надели на него»; 22 травня 1861 р. під час перепоховання у Каневі невідома жінка під вуаллю поклала терновий вінок на домовину Т.Г.Шевченка.
Джерело: Ковтун Ю.І.Кохані жінки Шевченка: Тарасові музи. – К.: Україна, 2004. – С.191.
Автор: Ольга Неумивакіна (Харків).


3.9. Астрономи кажуть, що ВОНА Юпітера може сильно змінювати форму, колір та рухливість: іноді здається, що ВОНА дрейфує, а, може, й зовсім зникає. Друга ВОНА спочатку, здавалося б, теж зникла, але скоро знайшлася шляхом переміщення... Чого?

Відповідь
Килима.
Коментар: ВОНО – Велика червона пляма Юпітера, «Друга пляма» – оповідання про Шерлока Холмса, в якому важливу роль відіграє велика темно-червона пляма, яка знаходилася на килимі та була відсутня на підлозі.
Джерело: А.Ликум. Все обо всем. Популярная энциклопедия для детей. - М.: СЛОВО, 1993. – Т.2. - С.21; А.Конан-Дойль. Записки о Шерлоке Холмсе. – М.: Транспорт, 1981. – С.406.
Автор: Михайло Рогачов (Харків).


3.10. Історія, у числі інших, знає таких трьох диктаторів: Сталіна, Гітлера та Пол Пота. Для того, щоб відповісти на наше питання, не обов’язково дуже добре знати історію, достатньо володіти знаннями, які ми отримуємо у початковій школі. Отже, назвіть рік смерті Пол Пота.

Відповідь
1998.
Коментар: (19)53+(19)45=(19)98 - звичайно, це - дещо нетрадиційна арифметика, але...
Джерело: Гаррос-Евдокимов. [голово]ломка. – СПб.: ООО «Издательство «Лимбус-Пресс», 2003. - С.188.
Автор: Ольга Неумивакіна (Харків).


3.11. В романі Орхана Памука «Чорна книга» господар закладу влаштовує змагання між двома художниками на краще зображення Стамбула, надавши їм для розпису дві протилежні стінки свого холу, який було прикрашено сріблом, перлинами та кришталем. Коли завісу, що розділяла залу, було піднято, глядачі побачили на одній зі стін велику панораму Стамбула, яку зобразив один з художників. Але переможцем було названо його суперника. А що саме зробив переможець зі своєю стіною?

Відповідь
Повісив на неї дзеркало.
Коментар: «усю протилежну стіну займало дзеркало, яке відображувало картину, роблячи її у відблисках срібла та кришталю ще прекраснішою».
Джерело: http://www.lib.ru/INPROZ/ORHAN/blackbook.txt
Автор: Олександр Смердов (Харків).


3.12. Поет Володимир Солоухін стверджує, що у цієї знаменитої жінки було два девізи: «Якщо не я, то хто ж?» та «Хто любить мене, за мною!». Назвіть цю жінку.

Відповідь
Жанна д’Арк.
Джерело: Поетичний вечір, ефір телеканалу «Ностальгія» від 11.04.2007 р.
Автор: Дмитро Башук (Харків).

No comments:

Post a Comment