Tuesday, March 3, 2020

Інтелект-ліга та Ліга претендентів 2006-2007. Етап 5. Тур 2


2.1. На одній з карикатур Матрьошка каже по телефону: «Ні, жити будемо на батьківщині чоловіка». Здогадавшись, хто зображений на карикатурі як чоловік, назвіть європейську країну, яка є його батьківщиною.

Відповідь
Італія.
Коментар: чоловік - Піноккіо.
Джерело: «Ё», 2007, №12.
Автор: Олександр Лісянський (Харків).


2.2. Багаті красуні Стародавньої Індії приклеювали до повік очей смужки найтоншого шовку, просякнутого спеціальною смолою. А що для нас зараз є заміною цих смужок?

Відповідь
Сонцезахисні (або темні) окуляри.
Джерело: «Натали», 2002, №7-8.
Автор: Олександр Лісянський (Харків).


2.3. У ХІХ столітті виникла гіпотеза, що ВІН колись був супутником однієї з планет Сонячної системи. Проведений у 1976 році розрахунок показав, що ЙОГО втеча могла відбутися за 500 мільйонів років і супроводжувалося гігантським виділенням енергії, яка розігріла і ЙОГО, і планету, від якої ВІН утік. Назвіть і ЙОГО, і цю планету.

Відповідь
Меркурій, Венера.
Коментар: ця гіпотеза, окрім усього, пояснює причину високої температури на поверхні Венери.
Джерело: http://www.college.ru/astronomy/course/content/chapter4/section2/paragraph2/theory.html
Автор: Максим Євланов (Харків).


2.4. Придворний Наполеона, описуючи відхід з палаючої Москви, згадував: «Ми йшли (кілька слів вилучено), під вогняним небом, між стін з вогню». Вилучені слова, сприйняті на слух, могли б вказати на те, що оповідач знаходився у тисячах кілометрах від Москви, і навіть не на континенті. А де?

Відповідь
На острові Вогняна Земля.
Залік: На архіпелазі Вогняна Земля.
Коментар: повністю фраза виглядить так «Ми йшли по вогняній землі, під вогняним небом, між стін з вогню».
Джерело: Е.Тарле. Наполеон.
Автор: Олександр Голиков (Харків).


2.5. У травні-червні 1963 року у газетах з’явилася серія статей, серед заголовків яких був, зокрема, і такий: «Крижаний ведмідь ожив!». У цих статтях розповідалося про події біля річки Хірсдари на Памірі. Перекладіть українською слово «Хірс».

Відповідь
«Ведмідь».
Коментар: від назви річки «Хірсдара» отримав свою назву льодовик «Ведмежий» – у зазначений час він раптово почав дуже швидко рухатися.
Джерело: О.Муранов. Незвичайне і грізне в природі. – К.: Веселка, 1976. – С.200.
Автор: Максим Євланов (Харків).


2.6. У середині 1909 року зник безвісти пароплав «Уарата» – одне з найбільших вантажно-пасажирських суден того часу. Таємниця зникнення «Уарати» стала джерелом прибутків для виробників фальшивок. Так, були «знайдені» та продані колекціонерам чотири пляшки із записками, нібито написаними у момент загибелі «Уарати». Ці чотири записки не співпадали ані в датах, ані в координатах, ані в описі причин катастрофи. Втім, дві з чотирьох записок мали дещо спільне. Дайте відповідь одним словом: що саме?

Відповідь
Почерк.
Коментар: ці дві записки, які спростовують одна іншу, написано одним й тим же почерком.
Джерело: Л.Скрягин. Тайны морских катастроф. – М.: Транспорт, 1978. – С.135.
Автор: Максим Євланов (Харків).


2.7. Деякі подружжя, після зради, рятуються під ПЕРШИМ або у ДРУГІЙ. Вчені припускають, що до цього їх приводить конкретне бажання. Можливо, те ж бажання збурювало і відому історичну особу, про що вона сама й казала у відомому нам вислові. Назвіть ПЕРШИЙ та ДРУГУ.

Відповідь
Душ, ванна.
Коментар: бажання очиститися фізично і духовно – Понтій Пілат теж вмив руки, бажаючи очиститися.
Джерело: «Комсомольская правда» в Украине», 31.01.07 р.
Автор: Олександр Лісянський (Харків).


2.8. В статті, яку було опубліковано на сайті www.sportguide.ru, мова йде про європейського хокеїста на прізвище Одуйя. Завдяки своїм ігровим талантам і, що теж важливо, непомітній манері поведінки на майданчику, тихий Одуйя звернув на себе увагу скаутів НХЛ і здійснив мандрівку через океан. Згадавши відомого польського письменника, назвіть ім’я Одуйї.

Відповідь
Йон.
Коментар: ось так ТИХИЙ ЙОН здійснив МАНДРІВКУ зі Швеції до США; згадуваний письменник - С.Лем.
Джерело: http://www.sportguide.ru/newsdetail.asp?nsid=285; БTКМ-2003.
Автор: Олексій Новаков (Харків).


2.9. У статті газети «Аргументи і факти», яка присвячена ідеї розміщення елементів протиракетної оборони США у Чехії та Польщі, згадувалися російський ядерний ВІН та американське протиракетне ВОНО, що прирікали Україну на незавидну долю. ПЕРШИЙ згадується у назві книги Якоба та Генріха. Назвіть ДРУГЕ.

Відповідь
Ковадло.
Коментар: ядерним був названий молот, книга Шпренгера та Крамера (Інститоріса) «Молот відьом».
Джерело: «Аргументы и факты» в Украине», 2007, №10; БЕКМ-2006.
Автор: Олександр Лісянський (Харків).


2.10. Греки вірили, що ЦЕ – храми Зевса, Пана, Діоніса та Аїда. Стародавні перси вважали, що ЦЕ – житла царя усіх земних духів Мітраса. ЦЕ привело у третій раз до Чарівної країни героїню радянського письменника. У наш час всередині ЦЬОГО можна зустріти дослідників. Як називаються ці дослідники?

Відповідь
Спелеологи.
Коментар: ЦЕ – печери, згадуються цикл творів Олександра Волкова.
Джерело: А.Ликум. Все обо всем. Популярная энциклопедия для детей. Т.1. - М.: Слово, 1993. - С.42.
Автор: Михайло Рогачов, Олександр Голиков (Харків).


2.11. Поблизу голландського містечка Херхюговарда було створено експериментальний житловий район, який вирізняється тим, що енергія, яка споживається його мешканцями, здобувається виключно екологічно чистим шляхом. Так, як і цей район, називається головний твір відомого філософа, який був опублікований у 1623 році. Назвіть цього філософа.

Відповідь
Томмазо Кампанелла.
Коментар: район зветься «Місто сонця», оскільки енергія, яка споживається його мешканцями, виробляється сонячними батареями.
Джерело: «Вокруг света», 2006, №10; БЕКМ-2003.
Автор: Олексій Новаков (Харків).


2.12. Дмитро Ніколау розповідає про свою ламу, яка знімалася у фільмі «Олігарх»: «Вона сама пішла до Машкова. Пішла через те, що той тримав букет, який нібито був подарований гостями. А Ніка дуже любить квіти. Особливо троянди. Це для неї як наркотик. Вона...». Закінчить фразу за змістом.

Відповідь
«... їх з’їдає».
Коментар: вона їсть усі квіти, які дарують господарю після виступу.
Джерело: «Огонек», 2007. №12.
Автор: Ольга Неумивакіна (Харків).

No comments:

Post a Comment