Thursday, February 6, 2020

Інтелект-ліга та Ліга претендентів 2006-2007. Етап 4. Тур 2


2.1. Нещодавно у литовський суд звернувся мешканець Вільнюса Йонас Йонайтіс. «Партнери за бізнесом не сприймають мене серйозно, під час підпису будь-якого документу мені доводиться показувати посвідчення особи» – скаржиться Йонайтіс і вимагає заборонити використовувати його ім’я та прізвище як... Що?

Відповідь
Зразка.
Залік: Прикладу заповнення документів.
Коментар: «Коли я заповнюю документи, мені кажуть, що треба писати свої ім’я та прізвище, а не списувати із зразка» – скаржиться Йонайтіс; справа в тому, що у Литві Йонас Йонайтіс є аналогом російського Івана Іванова.
Джерело: http://www.vz.ru/top/
Автор: Максим Євланов (Харків).


2.2. В одній з ніш вежі Королівської біржі Лондона встановлена статуя Томаса Грешема. А ким він був?

Відповідь
Засновником біржі.
Джерело: С.Ермакова. Исторический центр Лондона. – М.: Вече, 2005. – С.28.
Автор: Дмитро Башук (Харків).


2.3. У дитинстві Едіт Піаф важко хворіла. Боялися, що дівчинка на все життя залишиться інвалідом, але цього не відбулося. Зате під час хвороби виявилися її здібності до музики і чудовий слух. Вже відомою співачкою Піаф, виконуючи пісні, мала звичку робити дещо, що, ніби повертало її до того часу. А що саме вона робила? Дайте відповідь двома словами.

Відповідь
Заплющувала очі.
Коментар: деякий час вона була сліпою; «Багато років тому, - згадувала Піаф, - коли мені хотілося як слід зрозуміти, «побачити» пісню, я заплющувала очі».
Джерело: «Вокруг света», 2006, №12.
Автор: Тетяна Лещенко (Харків).


2.4. Традиція, початок якій поклали австралійські фермери, на думку психологів, сьогодні не актуальна. Для досягнення бажаного результату необхідні речі із повсякденного побуту. Бажано, щоб вони викликали позитивні асоціації. Наприклад, для менеджерів середньої ланки добре підійдуть комп’ютерні ігри або симпатичні колеги з офісу. А кого вони мають замінити?

Відповідь
Овець.
Коментар: рахувати овець, щоб заснути.
Джерело: «Огонек», 2007, №3.
Автор: Тетяна Лещенко (Харків).


2.5. Підсумовуючи результати незвично теплої зими, журнал «Огоньок» відзначає, що так як і сніг розтанув прибуток зимових курортів. В «мінусах» залишилися і продавці шуб. А виробники і продавці цього продукту цілком несподівано залишилися у виграші, бо купували його на 20 % більше, ніж звичайно у зимовий час. Назвіть цей продукт.

Відповідь
Морозиво.
Джерело: «Огонек», 2007, №3.
Автор: Тетяна Лещенко (Харків).


2.6. Бред Фітцпатрік, згадуючи про те, як у 1998 році він, будучи старшокласником, на канікулах мандрував різними містами, пише: «Я хотів підтримувати зв’язок із друзями, ось і вигадав від нічого робити...». Тим, що вигадав Фітцпатрік, зараз користуються близько восьми мільйонів людей у всьому світі. Назвіть це англійською або українською мовою.

Відповідь
LiveJournal (Живий Журнал).
Коментар: у 1998 р. він написав невелику програмку, яка дозволяє вести віртуальний щоденник.
Джерело: «Телескоп», 2007, № 4.
Автор: Дмитро Башук (Харків).


2.7. Слоган журналу «Єва» співпадає із назвою відомого фільму Роже Вадима. Назвіть цей фільм.

Відповідь
«І Бог створив жінку».
Коментар: Єва все ж таки.
Джерело: «Ева», будь-який номер.
Автор: Ольга Неумивакіна (Харків).


2.8. Увага, в запитанні є заміна. В статті, що присвячена прем’єрі спектаклю «Маркіз де Сад» за п’єсою Юкіо Місіми, журналіст пише: «Маркіза, який любив насолоду та пристрасть, запроторили до фортеці. І доки він сидить за гратами, його дружина Рене, її сестра Анна, їх мати і кілька вигаданих «жіночних людей» ведуть бесіди про розпусту та блаженство, про порок та насолоду. Така ось «Жюстіна» і за його межами». Замість «Жюстіни» в тексті статті були використані три інших слова. Напишіть їх.

Відповідь
«Філософія в будуарі».
Коментар: «Філософія в будуарі» – назва одного з творів маркіза де Сада, також як і «Жюстіна».
Джерело: «События», 2006, №37.
Автор: Олександр Лісянський (Харків).


2.9. Невдовзі після здобуття Гранади іспанцями кардинал Хіменес віддав наказ, результат виконання якого дозволив автору книги «Кордова і Гранада» порівняти кардинала Хіменеса з халіфом Омаром. Що ж саме наказав зробити Хіменес у здобутому місті? Дайте якомога точну відповідь.

Відповідь
Спалити арабські книжки.
Залік: за згадуванням того, що спалювані книжки було написано арабською мовою.
Коментар: як відомо, халіф Омар наказав спалити Олександрійську бібліотеку; на думку деяких істориків, у Гранаді було спалено близько мільйона книг.
Джерело: Е.Грицак. Кордова и Гранада. – М.: Вече, 2006. – С.157.
Автор: Максим Євланов (Харків).


2.10. Інколи засоби пересування водними просторами міряють нестандартними одиницями. Так, за словами журналістів газети «Команда», спеціалісти верфі «Blohm&Voss» [«Блом унд Фосс»] будують для Романа Абрамовича яхту завдовжки 165 метрів або півтора... Чого? Дайте відповідь двома словами.

Відповідь
Футбольного поля.
Коментар: порівняння яхти Абрамовича з футбольним полем не випадкове – все ж-таки володар «Челсі».
Джерело: «Команда», 27.01.07 г.
Автор: Максим Євланов (Харків).


2.11. Лінгвісти вважають, що одним із значень слова «pot» у сленгу наркодилерів є «маріхуана». Виходячи з цього, лінгвістична асоціація Малайзії виступила з пропозицією заборонити на території країни продаж книг і фільмів... Про кого?

Відповідь
Про Гаррі Поттера.
Джерело: «Время», 16.05.06 г.
Автор: Олександр Лісянський (Харків).


2.12. Багато ЇХ назв прийшло з іспанської, голландської та французької мов. Мабуть, саме тому, як вважають деякі лінгвісти, в жодній із ЇХ назв, які утворюють послідовність із фіксованим числом елементів, не зустрічається «щиро американської» літери «Q» [«Ку»]. Назвіть будь-який з НИХ.

Відповідь
Назва будь-якого штату США.
Джерело: «Ева», 2006, №7.
Автор: Ольга Неумивакіна (Харків).

No comments:

Post a Comment