Friday, January 31, 2020

Інтелект-ліга та Ліга претендентів 2006-2007. Етап 4. Тур 1


1.1. Закінчіть коротку байку Анатолія Гарматюка:
«Скублись два Півні посеред двора.
Бажали кури їм: «...!»».

Відповідь
«Ні пуху, ні пера!».
Коментар: ми також бажаємо командам цього!
Джерело: «Вінниччина», 11.09.1999 р.
Автор: Ольга Неумивакіна (Харків).


1.2.

Перед вами – карикатура Олександра Повалішина. Зображення якого твору мистецтва ми від вас приховали?

Відповідь
«Мислитель».


Коментар: він думає, доки інші тримають дах.
Джерело: «Изобретатель и рационализатор», 1990, №11.
Автор: Олександр Лісянський (Харків).


1.3. У 1519 році у Валенсіі почалося повстання ремісників, спрямоване проти двох груп людей. Перша група – це аристократи. Назвіть другу групу людей одним словом.

Відповідь
Інквізитори.
Джерело: http://spain-info.ru/regions/valencia/historical_survey.html
Автор: Максим Євланов (Харків).


1.4. У 52-му номері тижневика «Тєлєнєдєля» за 2006 рік згадується кількість «400 тонн». Здогадавшись, з якою країною «великої сімки» пов’язана ця кількість, дайте відповідь: кількість чого характеризується згадуваним числом?

Відповідь
Викинутого мотлоху.
Залік: Непотрібних речей тощо – за змістом.
Коментар: 400 тонн непотрібного мотлоху напередодні кожного Нового року італійці викидають зі своїх будинків – є у них така давня традиція.
Джерело: «Теленеделя», 2006, №52.
Автор: Олександр Лісянський (Харків).


1.5. Спосіб, у який ці птахи вигодовують своїх пташенят, небезпечний для здоров’я батьків. І, мабуть, тому вони стали символом найвищої самопожертви і безкорисливості – їх зображення є, наприклад, на емблемі служби переливання крові Голландії, Бельгії та ряду інших країн. А один петербурзький директор XIX сторіччя у своїх роздумах порівняв з цим птахом людину... Якої професії?

Відповідь
Лікаря.
Коментар: пташенята пелікана під час відгодовування часто ранять своїх батьків, роздираючи їх груди в кров своїми дзьобами; директор Пробірної палати Козьма Прутков у 24-му афоризмі «Плодів роздумів» писав: «Ревний лікар схожий з пеліканом».
Джерело: Э.Грибанов. Медицина в символах и эмблемах. – М.: Медицина, 1990. - С.161; К. Прутков. Афоризмы.
Автор: Сергій Мариненко (Харків).


1.6. Одного разу дехто Рон Куінтан забажав видавати журнал, присвячений хеві-металічній тематиці, і навіть вигадав два варіанти його назви, але ніяк не міг визначитись, яка з них найкраще підходить. За порадою він звернувся до свого друга-барабанщика, який на питання «Що краще: «(пропуск)» чи «Metal Mania»?» відповів: «Звісно ж, «Metal Mania»!». Другу назву хитрий барабанщик використав як назву своєї нової групи. Відтворить цю назву.

Відповідь
«Metallica».
Залік: «Металліка».
Коментар: згадуваний барабанщик – Ларс Ульріх.
Джерело: http://www.erudition.ru/referat/printref/id.31763_1.html
Автор: Ірина і Андрій Рубайки (Харків).


1.7. Ніцше писав, що ПЕРША – це протилежність істини, ДРУГА – це найпідступніша з усіх нещасть, біда з бід, яка водить довірливих за ніс, а ТРЕТЯ – це останній шанс вижити, який не дозволяє людині бачити речі такими, якими вони є. Назвіть ту, яка вважається матір’ю ПЕРШОЇ, ДРУГОЇ та ТРЕТЬОЇ.

Відповідь
Софія.
Залік: Мудрість.
Коментар: ПЕРША – віра, ДРУГА – надія, ТРЕТЯ - любов.
Джерело: Ф.Ницше. Сумерки богов. - М., 1989. – С.36-37.
Автор: Олександр Голіков (Харків).


1.8. Відповідно до анекдоту, білявка пояснює, що у неї червона помада, червона сумочка, червоні чоботи, червоне плаття, червона машина тощо. В чому звинувачують цю білявку?

Відповідь
В проїзді на червоне світло.
Коментар: «Не розумію, - каже білявка, - як в усьому цьому можна їхати на зелене світло?».
Джерело: «SIM», 2007, №2.
Автор: Ольга Неумивакіна (Харків).


1.9. Нещодавно в Інтернеті з’явилися фото, на яких англієць Братан Боніфас близько спілкується з Дженіфер Лопез, Пенелопою Круз і Кайлі Міноуг, а також б’є Свена Горана Ерікссона. А де Братан працював до недавнього часу?

Відповідь
В музеї воскових фігур мадам Тюссо.
Коментар: він працював там нічним сторожем, фотографувала все це його подружка, а коли вони посварилися, то вона помістила свої знімки до Інтернету.
Джерело: «Телегород», 2006, №49.
Автор: Олександр Лісянський (Харків).


1.10. Мобілізацію до військового трального флоту риболовецьких суден Арнольд Лотт описав таким чином: «Дюжина ловців тунця одягнула темно-сіре вбрання, а на щоглі кожного затріпотів (вилучене слово) «Юніон Джек»». Вилучений прикметник багатьом з вас із дитинства відомий у сполученні із зовсім іншим прапором. Назвіть цей прикметник.

Відповідь
Веселий.
Коментар: а інший прапор – «Веселий Роджер», звісно.
Джерело: А.Лотт. Самое опасное море. – М.: Центрполиграф, 2004. – С.25.
Автор: Максим Євланов (Харків).


1.11. Увага, в запитанні є заміна. Вашингтон Ірвінг у своїй новелі «Легенда про сонний виярок» писав про одного із персонажів: «Він користувався славою відмінного наїзника і, дійсно, сидів у сідлі як гість. Він незмінно був присутнім на всіх перегонах і півнячих боях». Назвіть слово, якого, зважаючи на його заміну, не вистачає у цій цитаті?

Відповідь
Татарин.
Коментар: мабуть, незваний; замінили словом «гість».
Джерело: В.Ирвинг. Новеллы. – М.: Правда, 1985. – С.61.
Автор: Олександр Лісянський (Харків).


1.12. Багато з гравців як талісмани беруть із собою на гру фото синів або доньок. Ось і команда шведських професорів, яка брала участь у міжнародних іграх елітарного клубу «Що? Де? Коли?» у 1989 році, вибрала талісманом сина... А чий то був син?

Відповідь
Карла.
Коментар: на столі у цієї команди стояла фігурка Карлсона, - того, який живе на даху; Карлсон – в перекладі зі шведської означає «син Карла».
Джерело: DVD ««Что? Где? Когда?». Коллекция лучших игр. Вып. 1-2. Легендарные финалы 80-х. Международные игры 80-х». – М.: Кармен Видео Прайм. Игра ТВ, 2006.
Автор: Ольга Неумивакіна (Харків).

No comments:

Post a Comment