Wednesday, February 12, 2020

Інтелект-ліга та Ліга претендентів 2006-2007. Етап 4. Тур 3


3.1. На одній з реклам вікон з профілю «Winbau» можна побачити напис: «Залиште холод та спеку за вікном». Цей напис виконано трьома кольорами. Перший колір – це чорний. Назвіть два інших кольори.

Відповідь
Синій та червоний.
Коментар: слово «холод» було написано синім кольором, а слово «спека» – червоним; згадайте, що саме так традиційно позначають, наприклад крани з холодною та гарячою водою.
Джерело: Реклама вікон «Winbau» у вагоні харківського метрополітену, яку автор побачив 22.01.2007 р.
Автор: Максим Євланов (Харків).


3.2. На початку 1980-х років група «New Order» навідріз відмовлялася від багатьох пропозицій про участь у рекламі. Нарешті, одній з фірм вдалося вмовити групу, але соліст зміг проспівати замовлену пісню тільки після того, як перед мікрофоном встановили табличку, яку він міг бачити, доки співає. Яким був зміст напису на цій табличці?

Відповідь
Сума гонорару.
Коментар: $200000 – на ті часи це була чималенька сума.
Джерело: «Esquire», 2006, №12.
Автор: Ольга Неумивакіна (Харків).


3.3. Перша замітка розділу «Відпустка від «А» до «Я» має підзаголовок «Одноденний тур з Аргентини». Напишіть заголовок цієї замітки, який складається з одного слова.

Відповідь
«Антарктида»
Коментар: рейс починається з аргентинського міста Ушуайя на Вогняній Землі.
Джерело: «Женский журнал», 2006, №7.
Автор: Максим Євланов (Харків).


3.4. В одній комп’ютерній грі автору питання зустрівся дуже балакучий гном. Цей гном розповів, що красувався своїм красномовством ще на третьому з’їзді гномів. Правда, за словами гнома, це було давно – ще... До якої саме події?

Відповідь
До четвертого з’їзду гномів.
Коментар: а ніхто і не стверджує, що у гномів розвинене почуття гумору.
Джерело: Комп'ютерна гра «Neverwinter Nights».
Автор: Ігор Флору (Харків).


3.5. Досліджуючи журнали американських та англійських шхун, які займалися браконьєрством біла Командорських островів у 1893 році, російський офіцер висловив припущення, що свою здобич ці шхуни здають на пароплав «Олександр». На одній з цих шхун працював молодий Джек Лондон, який потім зобразив у своєму творі браконьєрський пароплав, що діяв у тому ж районі. Цікаво, що Лондон назвав цей вигаданий пароплав так само, як і тогочасну європейську історичну область. Яку ж назву мав цей вигаданий пароплав?

Відповідь
«Македонія».
Джерело: Л.Тендюк. Останній рейс «Сінтоку-мару». Повість та оповідання. – К.: Веселка, 1987. – С.224; Д.Лондон. Морской волк. – Одесса: Маяк, 1983. – С.72.
Автор: Максим Євланов (Харків).


3.6. Ось як шведський вчений і мандрівник Ян Ліндблад описує свої враження: «У мене перехопило дихання. Немовби не мускули, а якась суцільна маса стискувала мене з кожним вдихом все сильніше і сильніше... Я відштовхувався ступнями від дна, намагаючись вибратися на більш мілке місце». Вчений правильно припускав, що у воді йому буде набагато небезпечніше. З ким же він зустрівся?

Відповідь
З анакондою (водяним удавом).
Джерело: Я.Линдблад. В краю гоацинов. – М.: Знание, 1976. – С.19.
Автор: Олександр Лісянський (Харків).


3.7. Борис Акунін пише, що під час відвідин Хайгетського кладовища хотів обов’язково побувати на могилі мандрівника на ім’я Джеймс Холмен, який відправився у кругосвітню подорож і написав книгу про те, що він чув, нюхав та до чого доторкався у заморських країнах. Назвіть головну особливість, яка вирізняла цього мандрівника серед інших.

Відповідь
Він був сліпий.
Коментар: тому і не написав про те, що БАЧИВ.
Джерело: Б.Акунин. Кладбищенские истории. – М. КоЛибри, 2004. – С.64.
Автор: Ольга Неумивакіна (Харків).


3.8. Журналіст Наталя Радулова повідомила, що купила собі справжні мусульманські парфуми, без ЦЬОГО. Назвіть ЦЕ.

Відповідь
Спирт.
Джерело: «SIM», 2006, №6.
Автор: Ольга Неумивакіна (Харків).


3.9. Не так давно стало відомо, що напередодні події, яка повинна відбутися 21 липня 2007 року, з’явиться спеціальний телефон довіри. Причиною виникнення такого телефону стала інформація про загибель кількох учасників розповіді... Про кого?

Відповідь
Про Гаррі Поттера.
Коментар: вийде книга «Гаррі Поттер і згубні мощі» – Роулінг пообіцяла вбити кілька ключових персонажів епопеї, а представники влади хвилюються про психічне здоров’я читачів книги.
Джерело: «Сегодня», 5.02.07 г.
Автор: Олександр Лісянський (Харків).


3.10.

Увага, у питанні є заміна. Перед вами – зразок творчості одного із сучасних художників, який виконано на частині одного з ПОЛОТЕН. Втім, багато з вас могли бачити на деяких ПОЛОТНАХ більш прозаїчні прохання, які звернені до володарів ПОЛОТЕН. Яке слово було замінено словом «ПОЛОТНО»?

Відповідь
Автомобіль.


Залік: Машина.
Коментар: художник малює подібні картини на забруднених автомобілях; у нас часто можна побачити на брудних машинах написи типу «помий мене!».
Джерело: http://photo.tden.ru/photo/174/
Автор: Максим Євланов (Харків).


3.11. Розповідають, що одного разу професійний кучер розкритикував картину художника Давіда, на якій був зображений кінь. За словами кучера, морда коня не може бути в піні, тому що на картині відсутня ВОНА. Назвіть ЇЇ.

Відповідь
Вуздечка.
Коментар: і вражений Давід домалював вуздечку.
Джерело: В гостях у муз. Вып. 1. – М.: Искусство, 1990. – С.29.
Автор: Ольга Неумивакіна (Харків).


3.12. Олександр Солженіцин описує такий епізод. Уявіть: морозний сибірський ранок, табір політв’язнів, чорний від горя майор перед строєм в’язнів зачитує повідомлення про смерть Сталіна. Майор бачить вдоволені посмішки на обличчях і дає команду: «Шапки зняти!». Засуджені вагаються: не зняти – ще небезпечно, зняти – образливо. І тут один із в’язнів знайшов спосіб виконати наказ, і так, що за ним з великим задоволенням це ж зробили і всі інші в’язні. Що ж саме він зробив?

Відповідь
Підкинув уверх шапку.
Залік: за змістом.
Коментар: підкидати шапки уверх, як відомо, прийнято на радощах.
Джерело: А.Солженицын. Раковый корпус. – М.: Инком, 1991. - С.273.
Автор: Сергій Мариненко (Харків).

No comments:

Post a Comment