Tuesday, January 28, 2020

Інтелект-ліга та Ліга претендентів 2006-2007. Етап 3. Тур 3


3.1. В Україні, в Нових Санжарах, поставили пам’ятник свині. Дуже логічно, що зроблено його з певного дерева. Назвіть це дерево.

Відповідь
Дуб.
Коментар: дуже логічно: свиня їсть жолуді, що ростуть на дубі; цим питанням ми вітаємо гравців з майбутнім роком Свині!
Джерело: «Огонек», 2006, №44.
Автор: Ольга Неумивакіна (Харків).


3.2. Після того, як у Мінську на VIII Міжнародному фестивалі дитячого та юнацького кіно нещодавно відбулася прем’єра дев’ятнадцятої та двадцятої, Олексій, син В’ячеслава, заявив, що ВОНИ ніколи більше не з’являться в кадрі, оскільки не витримують конкуренції із сучасними героями, а сюжет нинішньому поколінню вже незрозумілий. Назвіть ЇХ.

Відповідь
Вовк та Заєць.
Коментар: мова йде про персонажів мультфільму «Ну, постривай!» – на фестивалі Олексій, син режисера «Ну, постривай!» В’ячеслава Котьоночкіна презентував нещодавно створені 19-ту та 20-ту серії цього мультфільму.
Джерело: «Сегодня», 25.11.06 г.
Автор: Дмитро Башук (Харків).


3.3. Прослухайте сюжет відомого роману. Божевільна медсестра робить своїм полоненим відомого письменника, щоб примусити його написати продовження романів про її улюблену героїню. А як звуть цю героїню?

Відповідь
Мізері.
Коментар: за сюжетом роману С. Кінга «Мізері».
Автор: Дмитро Башук (Харків).


3.4. Прослухайте цитату з книги Дмитра Бикова «ЖД»: «Коли діло пахне гасом, імперія починає розшаровуватися по вертикалі, тобто на бідних, багатих, блатних, а після цього, опускаючись все нижче, – на рудих, товстих, хворих, здорових, поки не доходить до найпростішого поділу на ...». Далі згадуються дві категорії, які можуть нагадати про фольклорні субстанції, що, до речі, гасом не пахнуть. Назвіть ці категорії.

Відповідь
Живі та мертві.
Коментар: згадайте про живу та мертву воду з казок і легенд.
Джерело: Д.Быков. ЖД. – М.: Вагриус, 2006. – С.419.
Автор: Тетяна Лещенко (Харків).


3.5. [Ведучому: під час читання цитати відточення не згадувати!]
Слова, які одного разу написала своєму чоловіку письменниця Ельза Тріоле, потім стали їх загальною епітафією: «Можливо, за допомогою смерті, більш впевнено, ніж війна за нашого життя, спробують і досягнуть успіху розлучити нас: мертві беззахисні. Тоді наші <...> ВОНИ <...> прийдуть, щоб учинити опір спробам відірвати нас одне від одного». Назвіть ЇХ.

Відповідь
Книги.
Коментар: чоловіком письменниці Ельзи Тріоле був письменник Луї Арагон.
Джерело: В.Катанян. Лиля Брик. Жизнь. – М.: Захаров, 2003, с.135.
Автор: Тетяна Лещенко (Харків).


3.6. Увага, в питанні є заміна. У повісті Туве Янссон «Небезпечне літо» стара театральна пацючиха так каже про свого чоловіка: «Він помер. Йому на голову впала Берлінська стіна». Дайте відповідь двома словами: який предмет – в даному випадку цілком матеріальний – насправді став причиною його загибелі?

Відповідь
Залізна завіса.
Коментар: театральна, звісно.
Джерело: Т.Янссон. Опасное лето. – СПб.: АСТА ПРЕСС ltd, 1993. – С.201.
Автор: Тетяна Лещенко (Харків).


3.7. У другій половині XIX століття одна з київських газет, бажаючи потішити добрим жартом шановну публіку, у першоквітневому номері помістила замітку приблизно такого змісту: «Вчора зі страшним гуркотом завалилася дзвіниця Андріївської церкви! Уламками цеглин завалило всю вулицю. Спішіть побачити!». Багато киян поспішили на місце події і, дійсно, не побачили дзвіниці. А з якої причини?

Відповідь
При цій церкві ніколи не було дзвіниці.
Залік: за змістом.
Джерело: А.Макаров. Малая энциклопедия киевской старины. – К.: Довiра, 2005. – С.359.
Автор: Тетяна Лещенко (Харків).


3.8. В німецькому футболі існує термін «команда-ліфт». Мабуть, його можна використати і відносно деяких команд, які беруть участь у чемпіонаті Львова та Харкова з гри «Що? Де? Коли». Які ж команди удостоюються такого прізвиська?

Відповідь
Команди, які регулярно курсують між лігами різного рангу – то вибувають з ліги більш високого рангу, то знов повертаються в неї.
Залік: за змістом.
Коментар: в чемпіонатах Львова та Харкова з гри «Що? Де? Коли?» існує система ліг.
Джерело: «Команда», 13.12.06 г.
Автор: Дмитро Башук (Харків).


3.9. На Різдво 1874 року юний Конан Дойль приїхав до Лондона погостювати у своїх родичів. Серед різноманітної культурної програми візиту особливо запам’яталося відвідування Музею воскових фігур мадам Тюссо. Мабуть, тоді Конан Дойль вперше дізнався про існування деякого топоніму. Назвіть цей топонім.

Відповідь
Бейкер-стріт.
Коментар: музей мадам Тюссо знаходився в той час на Бейкер-стріт.
Джерело: Дж.Д.Карр. Жизнь сэра Артура Конан Дойла. Человек, который был Шерлоком Холмсом. – М.: Центрполиграф, 2001. – С.25-27.
Автор: Максим Євланов (Харків).


3.10. Інсценування сцени Різдва – це не просто гра в ляльки, а прагнення відтворити знаменитий сюжет. Одні, майструючи вертепи, доскіпливо відтворюють реалії двотисячолітньої давнини, інші вдягають персонажі в місцеві історичні костюми. А в одному з варіантів, автори якого, мабуть, бажаючи максимально осучаснити, наблизити сюжет до нинішніх реалій, в ролі двох дорослих персонажів виставили відому всьому світові пару. Назвіть імена тих, що входять до цієї пари.

Відповідь
Барбі, Кен.
Коментар: так-так, саме вони.
Джерело: «Вокруг света». 2006, №12.
Автор: Ольга Неумивакіна (Харків).


3.11. Аполлінер вважав ЙОГО «найвільнішим духом з усіх, що коли-небудь жили». Камю вважав ЙОГО першим теоретиком абсолютного бунту, а «прокляті» поети Бодлер і Жене – родоначальником модернізму. Назвіть оспівану у віршах не менш відому його благородну родичку, яка жила за чотири сторіччя до ЙОГО народження.

Відповідь
Лаура де Сад.
Коментар: ВІН – маркіз де Сад; його далека родичка Лаура де Сад була оспівана Петраркою.
Джерело: Ю.Мисима. Золотой храм. - СПб.: Азбука, 1999. - С.25.
Автор: Михайло Мінюк (Харків - Житомир).


3.12. У дні перед Новим Роком в Японії великим попитом користуються пузаті яскраво-червоні дарума – ляльки з пустими очницями. Одне око дарума обов’язково отримає перед Новим Роком, а друге їй, можливо, підмалюють потім. Дайте відповідь: а що робить японець, в той момент, коли малює дарума перше око?

Відповідь
Загадує бажання.
Коментар: якщо бажання збудеться, тоді японець підмалює дарума друге око; нехай в Новому році виповнюються усі ваші бажання!
Джерело: Я познаю мир. Праздники народов мира. – М.: Астрель, 2001. – С.23.
Автор: Тетяна Лещенко (Харків).

No comments:

Post a Comment