Wednesday, January 22, 2020

Інтелект-ліга та Ліга претендентів 2006-2007. Етап 3. Тур 2


2.1. У Харкові є кав’ярня під назвою «Блюз». Зображення двох літер з цієї назви на вивісці кав’ярні стилізовані: літера «л» – під ноту тривалістю одна восьма, а літера «ю» – під... Який музичний інструмент?

Відповідь
Саксофон.
Джерело: вивіска згадуваної кав’ярні на вул. Пушкінській у м.Харкові.
Автор: Дмитро Башук (Харків).


2.2. Послухайте початок анонсу кінострічки: «Одного далеко не прекрасного дня хакер Томас починає відчувати на собі якусь пильну увагу таємничих незнайомців, які то намагаються передати йому якусь важливу інформацію, то, навпаки, переслідують його і намагаються вбити». Назвіть прізвище цього хакера.

Відповідь
Андерсон.
Коментар: це – анонс фільму «Матриця».
Джерело: «События», 2.11.06 р.
Автор: Дмитро Башук (Харків).


2.3. Напишіть три пропущені слова, одне з яких – власне ім’я, в епіграмі Петра Осадчука «Спадкоємець відомого курсу»:
«На трибуні спокійний, як (пропуск),
Слово до слова тулить довершено
І бреше єлейно на всю губу:
«Наша сила у тім, що не брешемо!»

Відповідь
«...Ленін в гробу».
Джерело: «Березіль», 2006, №9.
Автор: Ольга Неумивакіна (Харків).


2.4. Бар-Кохба – син зорі, Бар-Єбрая – син Гавриїла, Бар раба – син батька... А ви назвіть точну дату найвідомішої події, яка пов’язана з іменем сина правителя елліністичної династії у Єгипті.

Відповідь
24 серпня 1572 року.
Коментар: Бар-Птолемей – Бартоломій – Варфоломій – Варфоломіївська ніч.
Джерело: Энциклопедический словарь. - СПб.: Типо-литография А.И. Ефрона, 1896. - Т.3. - С.42.
Автор: Михайло Мінюк (Харків - Житомир).


2.5. Ця людина була прославленим полководцем і стала героєм книг, музичних творів та фільмів. ЇЇ особовою зброєю була сокира з літерою «J» і зображенням корони зверху. А ще цей полководець іноді згадується як приклад однієї генетичної аномалії. Назвіть цю людину.

Відповідь
Жанна д’Арк.
Коментар: генетики вважають, що в її випадку мав місце синдром, при якому хромосомний чоловік в результаті якихось аберацій стає фенотипічною жінкою.
Джерело: «Труд-7», 2000, №11.
Автор: Іван Музальов (Харків - Рубіжне).


2.6. Увага, в питанні є заміна. Відповідно до Ніцше, на шляху до «надлюдини» людина повинна спочатку перетворитися на «верблюда», потім на «лева» і, наприкінці, в «квітку», щоб знову знайти смак до гри утворення. Далі говориться, що «квітка» є невинність і забуття, новий початок, гра, колесо, яке котиться само, початковий рух, святе слово ствердження. Яке слово ми замінили словом «квітка»?

Відповідь
Дитина.
Джерело: Ф.Ніцше. Так казав Заратустра.
Автор: Михайло Агапов (Харків).


2.7. Ці дві латинських фрази, що дуже схожі одна на одну, в словнику латинських крилатих слів знаходяться між словосполученнями «людина-будівник» і «людина нерозумна повчаюча». Назвіть їх у правильному порядку українською мовою, якщо перша – з п’єси комедіографа Цецілія Стація – закінчується словами «якщо знає свої обов’язки», а друга, згадувана в комедії Плавта «Віслюки», закінчується словами «якщо вони не знайомі».

Відповідь
«Людина людині Бог», «Людина людині вовк».
Джерело: Словарь латинских крылатых слов. - М.: Русский язык, 1986. - С.318-319.
Автор: Михайло Мінюк (Харків - Житомир).


2.8. Дослідник Анатолій Анісімов визначає ЦЕ як «варіант останньої молитви». На його думку, ЦЕ вимагає наявності у людини як мінімум двох керуючих «я», вторинне з яких бере верх над первинним. Не випадково, вважає Анісімов, у давнину тих, що здійснює ЦЕ, вважали безумцями. Назвіть ЦЕ.

Відповідь
Самогубство.
Джерело: А.Анисимов. Компьютерная лингвистика: Мифы. Алгоритмы. Язык. – К.: Наукова думка, 1991 (электронный вариант).
Автор: Максим Євланов (Харків).


2.9. Дружина французького короля Карла VII Марія Анжуйська протягом всього свого життя ніколи не розлучалася із чорним траурним одягом. За ким вона носила жалобу?

Відповідь
За своїми дітьми.
Коментар: більшість її дітей померло у ранньому віці.
Джерело: Замки Луары. – М.: Вече, 2004. – С.24.
Автор: Дмитро Башук (Харків).


2.10. Хрещеними батьками немовляти, яке народилося 23 грудня 1777 року, заочно стали імператор Священної Римської Імперії Йосиф II та прусський король Фрідріх II Великий. А хрещеною матір’ю новонародженого стала його бабуся. Назвіть ім’я цієї бабусі.

Відповідь
Катерина.
Залік: Катерина II; Софія-Августа-Фредеріка.
Коментар: новонароджений – майбутній імператор Олександр I.
Джерело: «Вокруг света», 2006, №12.
Автор: Дмитро Башук (Харків).


2.11. У 1960-ті роки футболісти московського «Торпедо», відповідно до трудових книжок, вважалися робітниками заводу імені Лихачова. Справжні заводчани не вважали такий стан речей несправедливим – мовляв, футболісти живуть за їх рахунок. Навпаки, на заводі дуже пишалися своєю командою. Спортсмени, у свою чергу, теж цінували таке ставлення до себе. Так, під час вшанування «Торпедо», який став чемпіоном країни, Валерій Воронін проголосив тост: «Вип’ємо за ті самі робочі руки, які ми рекламуємо...». Закінчить тост двома словами.

Відповідь
«... своїми ногами!».
Залік: «... нашими ногами!»
Джерело: «Великие сборные». Додаток до тижневика «Футбол», 2006, №10.
Автор: Дмитро Башук (Харків).


2.12. На березі Бенгальської затоки в Конакарі підноситься спрямований на схід храм Сонця, виконаний у вигляді храма-колісниці. Сьогодні від семи кам’яних коней, які тягнули цю колісницю, залишилися тільки п’єдестали. А ось великі колеса діаметром чотири метри, що були висічені з каменя в основі храму, залишилися. Цих коліс по шість з кожної сторони храму: дванадцять з них символізують дванадцять місяців року. А що символізують інші дванадцять?

Відповідь
Дванадцять знаків Зодіаку.
Коментар: храм присвячено Сонцю, яке щорічно проходить крізь 12 місяців року та 12 знаків Зодіаку.
Джерело: С.Ермакова. Тадж-Махал и сокровища Индии. – М.: Вече, 2006. – С.41-45.
Автор: Дмитро Башук (Харків).

No comments:

Post a Comment