Monday, January 20, 2020

Інтелект-ліга та Ліга претендентів 2006-2007. Етап 3. Тур 1


1.1. Учасники гумористичної передачі «Вечірній квартал» вважають, що в інтелектуальному казино чорний ящик для білявок повинен бути ТАКИМ – мабуть, щоб бідолашкам, не дай Боже, не довелося задумуватися про вміст. Так яким же повинен бути цей чорний ящик?

Відповідь
Прозорим.
Джерело: програма «Вечірній квартал», ефір телеканалу «Інтер», 9.09.06 р.
Автор: Ольга Неумивакіна (Харків).


1.2. Герой одного твору Богумила Райнова якось зайшов до Королівської бібліотеки в Копенгагені. На думку героя, дивлячись на її центральний корпус, який швидше нагадував старовинну церкву, ніж науковий заклад, важко припустити можливість знайти всередині корпусу літератури, новішої, ніж ВОНА ЙОГО. Назвіть ЇЇ та ЙОГО абсолютно точно.

Відповідь
Біблія, Гутенберг.
Джерело: Б.Райнов. Пан Ніхто. – К.: Дніпро, 1988. – С.424.
Автор: Максим Євланов (Харків).


1.3. Мабуть, багатьом відомі такі пілоти без ніг, як Олексій Маресьєв або Дуглас Бейдер. Але італієць Алекс Занарді, схоже, буде першою людиною без ніг у списку йому подібних пілотів. Що саме він пілотує?

Відповідь
Болід «Формули-1».
Залік: за змістом.
Коментар: Алексу Занарді дозволили пройти тести наприкінці листопада 2006 р. на гоночній трасі у Валенсії.
Джерело: http://www.sportoboz.com.ua/news/2006/11/6/34059.htm
Автор: Максим Євланов (Харків).


1.4. В Євангелії від Матфея сказано: «Ніхто не може РОБИТИ ЦЬОГО: бо або одного буде ненавидіти, а іншого любити, або одному стане упадати, а про іншого не радіти». А ось герой Карло міг РОБИТИ ЦЕ. Назвіть ім’я цього героя.

Відповідь
Труфальдіно.
Коментар: РОБИТИ ЦЕ – слугувати двом хазяїнам (панам); Труфальдіно – герой комедії К. Гольдоні «Слуга двох хазяїв».
Джерело: Л.Толстой. Мысли мудрых людей на каждый день. – М.: Мартин, 2006. – С.47.
Автор: Дмитро Башук (Харків).


1.5. «ТАКИЙ» з’явився на екрані наприкінці 1970-х років минулого сторіччя. «ВІН» став одним з найвідоміших японських фільмів, який породив кілька продовжень. А ось 30% опитаних японських робітників офісів заявили, що ТАКІ ВОНИ є одним з найсильніших подразників на робочому місці. ЯКІ слова ми замінили словами «ТАКІ ВОНИ»?

Відповідь
Чужі дзвінки.
Коментар: дзвінки чужих мобільних телефонів; згадуються фільми «Чужий» (1979 р.) та японський фільм жахів «Дзвінок».
Джерело: «Cosmopolitan» в Украине», 2006, №12.
Автор: Олександр Лісянський (Харків).


1.6. Згадуючи про один пам’ятний епізод давньої поїздки до Японії, режисер Андрій Кончаловський пише, що сидіти з ПЕРШИМ біля ДРУГОЇ та їсти ТРЕТЄ – це просто якийсь іронічний набір штампів. І, все ж таки, це було. Назвіть ПЕРШОГО, ДРУГУ і ТРЕТЄ.

Відповідь
Куросава, Фудзіяма, суші.
Джерело: А.Кончаловский. Низкие истины. – М.: Коллекция «Совершенно секретно», 1999. – С.252.
Автор: Ольга Неумивакіна (Харків).


1.7. За офіційною версією, призвідцем цього став програміст із Сан-Франциско Роб Зануетта, який, у свою чергу, каже, що запозичив ідею з книги американського дослідника інформаційних технологій Говарда Рейнольда «Розумний натовп: наступна соціальна революція». Про яке явище йде мова?

Відповідь
Флеш-моб.
Коментар: рух флеш-мобберів - натовп, який збирається у завчасно обумовленому місці, робить яку-небудь дурницю і розходиться.
Джерело: «Кабельное TV», 2006, №45.
Автор: Олександр Лісянський (Харків).


1.8. Своїх недругів жаба вражає отруйним секретом, який обпалює слизові оболонки ворога або пошкоджені частини шкіри. А ось дотик жаби до НИХ, всупереч розповсюдженій думці, не викликає на НИХ ніяких утворень. Навпаки, ВОНИ здійснюють обпалюючу дію на переважну більшість видів жаб. Назвіть ЇХ двома словами.

Відповідь
Людські руки.
Коментар: вони дуже гарячі для жаб; а бородавок на руках від доторкання до жаби не буває.
Джерело: «Вокруг света», 2006, №12.
Автор: Ольга Неумивакіна (Харків).


1.9. Історія розповідає, що одного разу аристократ Платон вирішив відвідати Діогена, який вів самітний і бідняцький образ життя. З’явившись до Діогена, Платон був вражений побаченим і призвав мудреця одуматися, закінчити цю «виставу» і повернутися до нормально образу життя, який був достойним мудреця. Знаючи погляди і принципи Діогена, скажіть, що саме він відповів Платону?

Відповідь
Нічого.
Залік: Діоген промовчав.
Коментар: Діоген дотримувався індивідуалістських поглядів і не вважав необхідним доказувати свій або оспорювати чужий погляд на світ – для нього головним було те, що його образ життя вдовольняв в першу чергу його самого.
Джерело: Лекції з філософії, що були прочитані викладачем К.В.Кіслюком.
Автор: Михайло Агапов (Харків).


1.10. Долину цієї річки образно називають садом країни та країною зАмків. В жодному з інших місць Західної Європи не існує такої великої кількості замків, які зосереджено у відносно невеликому районі. Більшість з них, що були побудовані в XI-XVIII століттях, дотепер прекрасно збереглися і напрочуд гармонують з навколишньою пишною природою. Назвіть річку, про яку йде мова.

Відповідь
Луара.
Коментар: долину Луари називають садом Франції.
Джерело: Замки Луары. – М.: Вече, 2004. – С.3.
Автор: Дмитро Башук (Харків).


1.11. Ось як характеризує цю людину Анатолій Анісімов: «Воїн, поет, співак, знаменитий (вилучено слово) декламатор – йому належать перші рядки всесвітньої літератури». Назвіть цю людину.

Відповідь
Гомер.
Коментар: вилучено слово «сліпий».
Джерело: А.Анисимов. Компьютерная лингвистика: Мифы. Алгоритмы. Язык. – К.: Наукова думка, 1991 (электронный вариант).
Автор: Максим Євланов (Харків).


1.12. Закінчіть анекдот. Підходить чоловік до паркана сусіда і стукає. У відповідь – тиша. Бачить, з іншого боку паркана підходить величезний собака і каже: «Чого стукаєш? Не бачиш, що вдома нікого нема?». Чоловік непритомніє. Відкривши очі, бачить над собою все того ж собаку і питає у нього: «Ти що, гавкати не вмієш?». «Чому? Вмію, - відповідає собака. – Просто я не хотів...».

Відповідь
«...налякати тебе».
Коментар: цим питанням ми віддаємо, так би мовити, останню данину року Собаки.
Джерело: «Харьковский курьер», 23.11.06 г.
Автор: Дмитро Башук (Харків).

No comments:

Post a Comment