Tuesday, January 14, 2020

Інтелект-ліга та Ліга претендентів 2006-2007. Етап 2. Тур 3


3.1. У день, коли народився Олександр Македонський, сталася жахлива подія. З цього приводу один із сучасників виголосив дотеп: «Нема нічого дивного, тому що богиня в цей час була зайнята, допомагаючи Олександрові з'явитися на світ». На думку Плутарха, від цього дотепу віє таким холодом, що його вистачило б для того, щоб попередити нещастя. Назвіть ім'я людини, яка є винною у цьому нещастя.

Відповідь
Герострат.
Коментар: згорів храм Артеміди Ефеської; холоду дотепу, на думку Плутарха, вистачило б для того, щоб загасити пожежу.
Джерело: Плутарх. Избранные жизнеописания. В двух томах. Т.II. – М.: Правда, 1990. – С.363.
Автор: Автор: Тетяна Лещенко (Харків).


3.2. Прослухайте цитату з роману Брейна Дауна «Код Онєгіна»: «Саша побачив за кермом «понтіака» негра, і тут серце його провалилося, як у ліфті, і горло здавив такий жах, якого ще він не випробував, тому що очей у негра не було. Чорне лице без очей на нього дивилося...». Наступна фраза пояснює причину цього моторошного видовища. Відтворить її зміст.

Відповідь
Негр був у темних окулярах.
Коментар: тому і очей не було видно – одне чорне лице.
Джерело: Б.Даун. Код Онегина. – СПб.: Амфора, 2006. – С.49.
Автор: Тетяна Лещенко (Харків).


3.3. Чорні іберійські свині – тільки одна свійська порода в Європі, яка вільно пасеться. Сезон їх відгодування триває з 15 жовтня до 15 лютого. За їх поведінкою і приватним життям в цей період слідкують дуже серйозно – в п’ятачок їм вставляють спеціальне кільце. Назвіть тих, яких це кільце захищає від дуже ймовірної смерті.

Відповідь
Дуби.
Коментар: основний харч цих свиней – жолуді, тому їх м’ясо таке смачне; з 15 жовтня до 15 лютого – «жолудевий сезон»; дуби, під якими вони пасуться, можуть загинути (згадайте байку Крилова), а кільце в п’ятачку не дає свиням можливості підривати корені; версія «трюфелі» відсікається тим, що трюфелями свиней, природно, ніхто не відгодовує.
Джерело: «Вокруг света», 2006, №7.
Автор: Тетяна Лещенко (Харків).


3.4. Розповідаючи про ЦЕ, Олександра Марініна згадала стояння у черзі за картоплею. А який процес, розповідаючи про ЦЕ, згадувала Агата Крісті?

Відповідь
Миття посуду.
Коментар: письменниці казали про те, яким чином їм на думку спадають сюжети їх творів.
Джерело: К.Душенко, Г.Манчха. Мысли, афоризмы и шутки выдающихся женщин. – М.: Эксмо, 2006. – С.231, 301.
Автор: Дмитро Башук (Харків).


3.5. До номеру міноносців Австро-Угорщини завжди додавалася літера. Наприклад, літера «F» вказувала, що міноносець був збудований у Фіумі, літера «М» – що міноносець побудовано в Монфальконе. А в якому місті будувалися міноносці, позначені літерою «Т»?

Відповідь
В Трієсті.
Коментар: тоді Трієст належав Австро-Угорщині.
Джерело: Первая мировая война на море. – Минск: Харвест; М.: АСТ, 2001. – С.196.
Автор: Максим Євланов (Харків).


3.6. «У неї було кволе тіло та руки принцеси. Горобець, який став Феніксом» – так Марлен Дитріх сказала про свою сучасницю. Назвіть її.

Відповідь
Едіт Піаф.
Коментар: слово «піаф» в перекладі з французької означає «горобчик».
Джерело: К.Душенко, Г.Манчха. Мысли, афоризмы и шутки выдающихся женщин. – М.: Эксмо, 2006. – С.369.
Автор: Дмитро Башук (Харків).


3.7. Закінчіть анекдот від Сергія Сивохо: «Знаєте, чим дальтонік відрізняється від звичайної людини? Звичайна людина переходить вулицю на зелений сигнал світлофора, а дальтонік - ...».

Відповідь
«... на нижній».
Джерело: «Сегодня», 7.11.06 г.
Автор: Олександр Лісянський (Харків).


3.8. 18 грудня 1903 року американська преса в гумористичному тоні – немов про якусь курйозну подію – повідомила про те, що трапилося напередодні на піщаній косі Кітті-Хок біля атлантичного узбережжя США, поблизу містечка Кілл-Девіл-Хілл у Північній Кароліні. Назвіть прізвище учасників цієї події.

Відповідь
Райт.
Коментар: напередодні Уїлбур та Орвілл Райт провели перші випробування свого аероплану «Флайер-1».
Джерело: «Вокруг света», 2006, №12.
Автор: Дмитро Башук (Харків).


3.9. В анотації до одного з радянських фільмів сказано, що його головний герой «... немов би хворий якимось універсальним ритмом, відшукавши який можна насправді жити так, як хочеться самому». А за доведення справедливості твердження, яке є назвою фільму, орнітологи Іван Шваб та Філіп Мей були нагороджені у 2006 році «Ігнобелівською премією». Відтворить назву фільму.

Відповідь
«Не болить голова у дятла».
Коментар: герой фільму – барабанщик.
Джерело: http://www.ozon.ru/context/detail/id/1150435/; http://www.vz.ru/society/2006/10/6/51723.html
Автор: Максим Євланов (Харків).


3.10. Під час розкопок Пагорба мертвих в Індії була знайдена печатка-амулет. Зображена на ній богиня рослинного царства має вигляд реальної жінки. Про те, що це богиня рослинного царства, свідчить лише її голова. В чому полягає особливість голови?

Відповідь
З неї ростуть пагони.
Залік: за змістом.
Джерело: С.Ермакова. Тадж-Махал и сокровища Индии. – М.: Вече, 2006. – С.6, 8.
Автор: Дмитро Башук (Харків).


3.11. Були ті, кому пощастило. Були й ті, кому щастило неодноразово. Щасливчики називали серед нещасливців Абрама Йоффе, Льва Толстого, Євгена Завойського, Анну Ахматову, Федеріко Гарсіа Лорку тощо. Назвіть хоча б одного з тих, кому пощастило не один раз.

Відповідь
Марія Складовська-Кюрі, Лайнус Полінг, Джон Бардін або Фредерік Сенгер.
Коментар: ці люди двічі отримували Нобелівські премії; Жорен Алферов казав, що Нобелівської премії гідні були праці фізиків Йоффе, Завойського та Гроса; Толстому не дали премії, бо проти нього виступив секретар Шведської АН К.Вірмен; Бродський серед гідних Нобелівської премії називав О.Мандельштама, М.Цвєтаєву, Р.Проста, А.Ахматову, а іспанський поет Хуан Хіменес – Федеріко Гарсіа Лорку.
Джерело: С.Мусский. Сто великих нобелевских лауреатов. - М.: Вече, 2003. – С.7-8.
Автор: Галина Островерхова (Харків).


3.12. Послухайте цитату зі статті в харківський газеті «Собитія», в якій розповідалося про часті підробки вин, як вітчизняного, так і закордонного виробника: «Слід зазначити: незалежно від того, хто в суперечці про якість вітчизняних вин ближче до НЕЇ (або просто чесніший), питання про якість імпортних вин також залишається відкритим». Назвіть ЇЇ.

Відповідь
Істина.
Залік: точна відповідь.
Коментар: істина, як відомо, у вині.
Джерело: «События», 2006, №35.
Автор: Олександр Лісянський (Харків).

No comments:

Post a Comment