Friday, December 20, 2019

Інтелект-ліга та Ліга претендентів 2006-2007. Етап 1. Тур 2


Image result for free owl pictures

2.1. Увага, в питанні є заміна. Батько читає п’ятирічному сину оповідання: «Десь далеко за селом нявчать коти». Син перебиває: «Це чужі нявчать, а наш правду каже!». Які слова ми замінили словами «нявчать коти»?

Відповідь
«Брешуть собаки».
Джерело: «Натали», 2006, №8.
Автор: Ольга Неумивакіна (Харків).


2.2. Після того, як на острові Скорпіон, що належав ЙОМУ, закінчилася шлюбна церемонія, «Нью-Йорк Таймс» констатувала: «ВІН дуже малий на зріст, дуже іноземець, дуже багатий. І ВІН – не...». Яке ім’я власне було названо далі?

Відповідь
Джон.
Залік: Кеннеді, Джон Кеннеді та інші правильні повні і скорочені варіанти.
Коментар: мова йшла про шлюб Аристотеля Онассіса і Жаклін Кеннеді.
Джерело: «Elite Club», 2004, №3.
Автор: Ольга Неумивакіна (Харків).


2.3. З 23 травня до 12 липня 1940 року німецький допоміжний крейсер «Атлантіс» маскувався під голландський теплохід «Аббекерк». Знаючи це, відтворить уривок із зведення радіоновин, який змусив увесь екіпаж «Атлантіса» працювати всю ніч з 12 на 13 липня 1940 року.

Відповідь
«Потоплено голландський теплохід «Аббекерк».
Залік: «загинуло голландське судно «Аббекерк».
Коментар: почувши про загибель судна, під яке вони маскувалися, моряки «Атлантіса» повинні були швидко змінити своє маскування.
Джерело: И.Бунич. Пираты фюрера. – К.: А.С.К.; СПб.: Облик, 1999. – С.29, 35.
Автор: Максим Євланов (Харків).


2.4. Письменник Володимир Санін, який був у цьому південному порту на початку 1970-х років, писав: «Мені вдалося нарахувати лише чверть мільйона володарів (вилучено два слова), в тому числі усього лише десять тисяч чоловіків. Мабуть, справа в тому, що не всі мулати засідають у правліннях банків та акціонерних товариств, а підмітати вулиці і перетаскувати на плечах мішки з вугіллям можна і в забруднених шортах». Назвіть місто, в якому побував письменник.

Відповідь
Ріо-де-Жанейро.
Коментар: вилучені слова – «білих штанів»; на думку письменника, щодо білих штанів Остап Бендер був би розчарований.
Джерело: В.Санин. Вокруг света – за погодой. Записки пассажира. Новичок в Антарктиде. Полярные были. – М.: Молодая гвардия, 1977. – С.467.
Автор: Максим Євланов (Харків).


2.5. В одній статті, скаржачись на відсутність власних ЇХ, український автор згадує французького фізика Жоржа Шарпака, ізраїльського письменника Шмуеля Йосефа Агнона, американських хіміка Роальда Гофмана та мікробіолога Зельмана Абрахама Ваксмана. Ще він згадує одного російського мікробіолога та американського економіста. Назвіть цих двох і ви.

Відповідь
(Ілля Ілліч) Мечніков та (Саймон) Кузнець.
Коментар: ВОНИ – нобелевські лауреати; мова йде про нобелевських лауреатів родом з України.
Джерело: Український народний календар. Відривний календар на 2006 рік. – Преса України, 2005. – Аркуші на 23-30 жовтня 2006 р.
Автор: Олександр Лісянський (Харків).


2.6. Польський сатирик Єжи Лец вважав, що ВОНА «ніколи не пройде за конкурсом», оскільки «в журі сидять ЇЇ об’єкти». Назвіть ЇЇ.

Відповідь
Сатира.
Коментар: питання «на школу».
Джерело: «Комсомольская правда», 6.10.06 г.
Автор: Дмитро Башук (Харків).


2.7. Згідно гумористичним новинам, з групи «Бременські музики» пішов Трубадур. Після цього група стала називатися так само, як і англомовна рок-група, що реально існувала. Напишіть цю назву, якщо вона співпадає з назвою одного з альбомів групи «Пінк Флойд».

Відповідь
«Animals».
Коментар: після виходу Трубадура залишилися саме тварини – без людей; так само називався альбом групи «Пінк Флойд» 1977 року, який було видано за мотивами «Ферми тварин» Оруела; групи «Звєрі» та «Зоопарк» англомовними не є.
Джерело: БЭКМ–2006, ст. «Пинк Флойд»; «Ё», 2006, №30.
Автор: Олександр Лісянський (Харків).


2.8. Журнал «Обозрєватєль» провів опитування на тему: «Чий голос на плівках Мельниченка найсексуальніший?». Були отримані такі дані: Медведчука – 5,8%; Литвина – 10,4%; Кучми – 13,6%; Януковича – 14%. А чий голос набрав 56,2%?

Відповідь
Секретарки.
Коментар: якщо хтось назве її ім’я і доведе, що вона була секретаркою Кучми під час скандальних записів, то доведеться зарахувати.
Джерело: «События», 2006, №16.
Автор: Олександр Лісянський (Харків).


2.9. Які вибори без скандального антуражу! Перед виборами президента Мексики якийсь Інтернет-магазин виставив на продаж за вельми красномовну ціну – 13 доларів – набори ляльок (пропуск), які зображують усіх претендентів на найвищу посаду. До ляльок додавався набір однотипних дрібних предметів і детальна інструкція з використання. Назвіть коротке слово, яке ми пропустили в питанні.

Відповідь
Вуду.
Коментар: до ляльок додавався набір з голок і детальна інструкція, що і куди втикати, щоб позбавитися від конкурентів у виборчій кампанії.
Джерело: «Playboy», 2006, № 9.
Автор: Ольга Неумивакіна (Харків).


2.10. В епіграмі Петра Осадчука пропущено кінець третьої та четверту стрічки. Відновіть пропуск назвою підприємства:
«Рада Велика, як ЦК, гонориста,
Знаменита в роботі недбалістю,
Добивається статусу ...
...».

Відповідь
«...Товариства з обмеженою відповідальністю».
Джерело: «Березіль», 2006, №9.
Автор: Ольга Неумивакіна (Харків).


2.11. Індійський вчений Вішванатан Неру опублікував брошуру, в якій розповів про результати багаторічної роботи в лабораторії. Лабораторія моделювала умови, які виникають під час використання ядерної зброї. Проводилися експерименти і над мавпами – найближчими родичами людини, і фіксувалися зміни, що виникають в них після «ядерної зими». Мавпи піддалися мутації, але вижили. Якими двома словами – за аналогією із відомим терміном – вчений назвав свою брошуру?

Відповідь
«Ядерна весна».
Коментар: в зонах, віддалених на 5 км від епіцентру вибуху біомаса через 5 років поновлювалася до 95%, тобто життя продовжувалося.
Джерело: «Мир увлечений. Невероятно», 2006, №7.
Автор: Олександр Лісянський (Харків).


2.12. В одній з казок Фелікса Крівіна стверджується, що «чим більше граней у піраміди, тим у неї менше гострих кутів, дотичних до зовнішнього світу, тим різнобічніше вона дивиться на світ. А при всесторонньому погляді на світ піраміда і взагалі втрачає свою кутастість і перетворюється...». На що?

Відповідь
На конус.
Коментар: піраміда з безкінечною кількістю граней.
Джерело: Ф.Кривин. Ученые сказки.
Автор: Олександр Лісянський (Харків).

No comments:

Post a Comment