Thursday, December 19, 2019

Інтелект-ліга та Ліга претендентів 2006-2007. Етап 1. Тур 1

Owl, Bird, Eyes, Eagle Owl, Birds, View, Animals

1.1. На весіллі співака Олександра Пономарьова батьки нареченої подарували молодятам серце, яке було складене з двох ЇХ, звернених один до іншого – як символ того, що все можна вирішити за допомогою кохання. Кожен з НИХ може бути названий двома словами. Напишіть ці два слова.

Відповідь
Знак питання.
Коментар: кохання може знайти відповідь на будь-яке питання.
Джерело: «VIVA», 2006, №18.
Автор: Ольга Неумивакіна (Харків).


1.2. У автора питання є настінний календар на 2006 рік з написом: «Нових перемог в Новому році!». На календарі зображено плямистого далматинця (як-ніяк, 2006 рік – рік Собаки), біля лап якого (теж невипадково) знаходиться невеликий плямистий предмет. Назвіть цей предмет абсолютно точно.

Відповідь
Футбольний м’яч.
Залік: без слова «футбольний» не зараховувати!
Коментар: 2006 рік – рік чемпіонату світу з футболу.
Джерело: Згадуваний у питанні календар.
Автор: Дмитро Башук (Харків).


1.3. Комісія з мистецтвознавців й університетських професорів визнала сходи на площі Іспанії в Римі найкрасивішими в Європі. На третьому місці – сходи «Храму Афіни» на острові Родос. Сходи з якого західноєвропейського міста посіли друге місце в цьому ж рейтингу?

Відповідь
Париж.
Коментар: друге місце посіли сходи на Монмартрі.
Джерело: Український народний календар. Відривний календар на 2006 рік. – Преса України, 2005. – Аркуш на 1 листопада 2006 р.
Автор: Олександр Лісянський (Харків).


1.4. ВОНИ вважаються добрим подарунком в Японії. ЇХ дарують немовляті на сотий день з моменту народження під час церемонії «Перші ВОНИ». Також ЇХ підносять молодятам з побажанням бути такими ж нерозлучними, як і ВОНИ. Назвіть ЇХ.

Відповідь
Палички для їжі.
Залік: Хасі.
Джерело: «События», 2006, №35.
Автор: Олександр Лісянський (Харків).


1.5. У 1930-х роках Агата Крісті часто супроводжувала свого чоловіка археолога Макса Меллоуна, коли він відправлявся на розкопки до Іраку. Її спостереження не пропали даремно. Назвіть книгу, в якій вона їх використала, якщо Інгрид Бергман за роль в екранізації цієї книги отримала премію «Оскар».

Відповідь
«Вбивство у Східному експресі».
Коментар: Крісті з чоловіком користувалися саме цим експресом.
Джерело: А.Кристи. Убийство в восточном экспрессе. Романы, рассказы. – М.: Центрполиграф, 2003. – С.522.
Автор: Олександр Лісянський (Харків).


1.6. В рубриці «Червона бурда» газети «Комсомольська правда» в Україні» розповідалося, як жінки сприймають і витлумачують чоловічі дарунки. Ось кілька прикладів: «Купив туфлі на високих підборах – хоче, щоб я ноги собі переламала, стала інвалідом, і потім можна було б ортопедичне взуття зі скидкою брати»; «Подарував мені фен, щоб мене струмом у ванні вбило». А яким чином, згідно з цією заміткою, чоловік хоче принизити жінку?

Відповідь
Купив (подарував) їй туфлі на низьких підборах.
Залік: за змістом.
Джерело: «Комсомольская правда» в Украине», 29.09.06 г.
Автор: Олександр Лісянський (Харків).


1.7. Спиць може бути від восьми до тридцяти двох, але оптимальною кількістю вважається від восьми до шістнадцяти. Непогано, якщо спиці виготовлено з нержавіючої сталі з титановим напилювачем, а кінці спиць – з вуглепластика. Те, про основу чого вам розповіли, присутнє в назві зарубіжної кінокомедії. Назвіть її.

Відповідь
«Укол парасолькою».
Коментар: мова йде про каркас парасольки.
Джерело: «События», 2006, №35.
Автор: Олександр Лісянський (Харків).


1.8. Бос кіностудії Ірвін Тальберг пояснював своє рішення відмовитися від постановки цього фільму так: «Жодна картина про громадянську війну в США не принесе жодного гроша». А знаменитий актор Гері Купер, відмовившись від виконання головної ролі в цьому фільмі, єхидно зазначив: «Я просто радий, що в грязюку лицем вдарю не я, а...». Хто?

Відповідь
Кларк Гейбл.
Коментар: мова йде про фільм «Розвіяні вітром» – пізніше обидва, мабуть, неодноразово лікті кусали внаслідок свого рішення.
Джерело: Б.Фенстер. Оба-на! История человеческой глупости. – М.: ФАИР-ПРЕСС, 2006. – С.32.
Автор: Дмитро Башук (Харків).


1.9. Цей твір був написаний у 1940-х роках, коли автор жив у передмісті Нью-Йорка у великому білому будинку, який був оточений квітами і деревами. Автор любив малювати, йому часто позувала жінка і друзі, які приїжджали погостювати, а потім вони починали обурюватися, коли на малюнках виявлялися не вони, а якийсь бородатий пан, або квіти, або звірятка... Напишіть назву згадуваного твору, яка складається з двох слів.

Відповідь
«Маленький принц».
Коментар: ось такі малюнки робив А. де Сент-Екзюпері; в «Маленькому принці» також є щось подібне...
Джерело: К. де Сент-Экзюпери. Воспоминания розы. – М.: Колибри, 2006. – С.326.
Автор: Тетяна Лещенко (Харків).


1.10. Тупики – пташки дуже діяльні: вони занурюються у морську воду і повертаються у повітря, їх лапки постійно видираються валунами, вигрібають кілограми землі. Тупики живуть довго. Вчені вважають, що 30 років – не межа, хоча слід сказати, що птахи ці вивчені мало. А яка цьому причина?

Відповідь
Неможливо використовувати кільцювання.
Коментар: від діяльної праці птахів кільця швидко стираються і зникають.
Джерело: «Вокруг света», 2006, №9.
Автор: Тетяна Лещенко (Харків).


1.11. Британські газетярі склали перше повідомлення про Ютландський морський бій Першої Світової війни так, що із замітки можна було б зрозуміти, наче британський флот отримав поразку. Люди, які прочитали цю замітку, стали робити дещо, що дозволило одному консорціуму англійських банків нажитися на 50 мільйонів фунтів стерлінгів. Що ж стали робити люди, які прочитали цю замітку?

Відповідь
Продавати англійські акції.
Залік: продавати англійські цінні папери.
Коментар: звістка про поразку англійського флоту викликала різке падіння курсу акцій усіх англійських промислових підприємств. Підставні агенти консорціуму, який «замовив» цю замітку, скупали ці акції у великій кількості; коли через кілька днів вияснилося, що замітка не відповідає дійсності, курс акцій знову піднявся.
Джерело: Первая мировая война на море. – Минск: Харвест; М.: АСТ, 2001. – С.382.
Автор: Максим Євланов (Харків).


1.12. Головний герой анімаційної комедії «Змивайся!» гламурний пацюк Руді, що мешкає в елітному будинку в центрі Лондона, опиняється в лапах заздрісного пацюка-бомжа Сіда, який вирішує загарбати модну квартирку. Здогадавшись, яким чином він позбавився Руді, закінчіть рекламний слоган цього фільму в українському прокаті: «Із цивілізації - ...!».

Відповідь
«...у каналізацію!».
Коментар: Сід змив Руді до туалету – звідси й така двозначна назва стрічки.
Джерело: Рекламна листівка фільму «Змивайся!».
Автор: Дмитро Башук (Харків).

No comments:

Post a Comment