Sunday, December 22, 2019

Інтелект-ліга та Ліга претендентів 2006-2007. Етап 1. Тур 3


Image result for free owl pictures

3.1. «Музей цивілізації» – найпопулярніший і найчастіше відвідуваний музей у Канаді. Заснований він був у 1856 році і ще 20 років тому носив назву «Музей людини». Однак дехто побачив в цій назві образливу двозначність, і музей перейменували. Назвіть рух, до якого належать ці невдоволені.

Відповідь
Феміністки.
Коментар: англійською назва музею звучить як «Museum of man», що можна трактувати і як «Музей чоловіка».
Джерело: «Вокруг света», 2006, №7.
Автор: Тетяна Лещенко (Харків).


3.2. На Шпіцбергені будується найбільше у світі сховище насіння, яке повинно вберегти цінні культури від природних та антропогенних катастроф. Насіння, сховане на глибину 70 м, буде збережене у вічній мерзлоті, навіть якщо система заморожування вийде з ладу. За твердженнями авторів проекту, надійну систему охорони забезпечать, по-перше, сталеві двері, а по-друге... Хто?

Відповідь
Білі ведмеді.
Джерело: «Вокруг света», 2006, №9.
Автор: Тетяна Лещенко (Харків).


3.3. Гепарди народжуються з повним набором якостей, властивих будь-якому коту. Але одну з них їм судилося втратити заради довершеності в бігу. Про яку властивість родинної гордощі котячих йде мова?

Відповідь
Кігті, що втягуються.
Коментар: у гепардів вони «працюють» як шипи у «шиповках» бігуна.
Джерело: «Вокруг света», 2006, №7.
Автор: Тетяна Лещенко (Харків).


3.4. В старому Києві цей напій використовували замість вина. Виготовляли його з горілки, в яку додавали сушені вишні, сливи, гвоздику і корицю, після чого настоювали кілька годин у добре протопленій пічці. До столу подавали гарячим. Достоїнства напою вихваляв київський поет Євстафій Рудиковський, а Михайло Булгаков у своєму знаменитому романі писав його назву з великої літери. Назвіть цей напій.

Відповідь
Варенуха.
Коментар: у Булгакова в «Майстрі та Маргариті» є персонаж на прізвище Варенуха.
Джерело: А.Макаров. Малая энциклопедия киевской старины. – К.: Довiра, 2005. – С.61.
Автор: Тетяна Лещенко (Харків).


3.5. Консуело де Сент-Екзюпері згадувала, що коли почалася війна, чоловік вмовив її виїхати з Парижа до відносно безпечного міста По. Шляхи вже бомбили, але він порадив їй відправитися на маленькому «Пежо» слідом за однією з броньованих вантажівок, які рухалися в тому ж напрямку: «Ти будеш всю дорогу триматися за ним. Німці добре інформовані, і ні за що не стануть бомбити...». А який вантаж перевозили ці вантажівки?

Відповідь
Золотий запас Франції.
Залік: Золото Франції і т.п. – за змістом.
Коментар: німцям не було рації знищувати золотий запас Франції – краще прослідкувати, де його будуть ховати.
Джерело: К. де Сент-Экзюпери. Воспоминания розы. – М.: Колибри, 2006. – С.261.
Автор: Тетяна Лещенко (Харків).


3.6. Засуджений за вбивство Роберта Кеннеді Сірхан Сірхан навів у проханні про своє умовно-дострокове звільнення такий унікальний за ідіотизмом доказ: «Якби ВІН був живий сьогодні, ВІН не схвалив би те, що мене ізолювали від суспільства». Назвіть ЙОГО ім’я та прізвище.

Відповідь
Роберт Кеннеді.
Коментар: у звільненні в’язню, до речі, відмовили.
Джерело: Б. Фенстер. Оба-на! История человеческой глупости. – М.: ФАИР-ПРЕСС, 2006. – С.25.
Автор: Дмитро Башук (Харків).


3.7. Режисер фільму «Пристрасті Христові» Мел Гібсон втомився відбиватися від різного роду претензій. Наприклад, на звинувачення сіоністських організацій США у антисемітизмі Гібсон відповів: «Це наклеп! Чого вони від мене бажають? Щоб у фільмі не згадувалися юдеї? Але Ісус народився в Іудеї, в роду Давида. Він був сином Ізраїля. Юдейський синедріон вимагав від римського прокуратора стратити Ісуса. Усі ці факти дуже добре відомі, щоб потребувати якихось спеціальних обмовок і пояснень. Критики, у яких є до мене питання, насправді повинні адресувати їх не мені, а ЇМ». Хто такі ВОНИ?

Відповідь
Автори чотирьох Євангелій (Іоанн, Матфей, Марко, Лука).
Джерело: «Elle», 2004, №5.
Автор: Ольга Неумивакіна (Харків).


3.8. Журналіст Георгій Кузьмін побачив у квартирі свого друга два плакати олімпійського Мюнхена, на яких зображено двох радянських олімпійських чемпіонів і які не випадково розташовані поруч. На одному з плакатів було зображено переможний фініш, на іншому – переможні вправи. Назвіть прізвища цих чемпіонів.

Відповідь
Борзов і Турищева.
Коментар: на одному з плакатів був зображений переможний фініш Валерія Борзова на стометрівці, а на іншому – переможні вільні вправи Людмили Турищевої; після Олімпіади Турищева і Борзов побралися і дотепер живуть разом.
Джерело: «ТОП Футбол», 2006, №7.
Автор: Ольга Неумивакіна (Харків).


3.9. Стаття 1 Угоди про врятування космонавтів, повернення космонавтів і повернення об’єктів, які запущено у космічний простір, вимагає, щоб кожна сторона, яка підписує цю угоду, у випадку знахідки на своїй території екіпажу космічного корабля, який зазнав лиха, зараз же повідомила про це владу, яка здійснила запуск, та ще одну людину. Назвіть посаду цієї людини.

Відповідь
Генеральний секретар ООН.
Джерело: http://space.org.ru/Media/Laws/RescueAgreement/
Автор: Максим Євланов (Харків).


3.10. В одній з частин серіалу «Вавилон-5» лікар-землянин дає хворому хлопчику-інопланетянину вібросенсор – пристрій у формі яйця. При цьому він заявляє, що цей пристрій – не що інше, як яйце істоти під назвою «гліптон». А яким словом назвав лікар планету, на якій нібито живуть «гліптони»?

Відповідь
Плацебо.
Коментар: плацебо – біологічно нейтральна речовина, яка використовується під виглядом якогось лікувального препарату.
Джерело: Т/с «Вавилон-5», сезон 1, серія 10 «Фанатики» (російською мовою).
Автор: Максим Євланов (Харків).


3.11. Закінчіть повідомлення, яке з’явилося в одному з українських ЗМІ у середині липня 2006 року: «23 липня пройде фінал конкурсу «Міс Всесвіт». Україну буде представляти Інна Цимбалюк. Переможе вона чи ні – невідомо, але ми надіємося, що за традицією вона хоча б...». Закінчіть повідомлення.

Відповідь
«... дійде до чвертьфіналу».
Залік: «...дістанеться чвертьфіналу».
Коментар: як збірна України по футболу на останньому чемпіонаті світу (або як збірна України на останньому Кубку Націй з ЩДК).
Джерело: «Playboy», 2006, №7.
Автор: Ольга Неумивакіна (Харків).


3.12. За словами Белламі Гая, ІКС ІГРЕКА наступив учора, а сьогодні – просто черговий дубль. А у 1983 році Чарльз Берліц видав книгу, яка називалася «ІКС ІГРЕКА – 1999». Назвіть слова, які позначені як ІКС ІГРЕКА.

Відповідь
Кінець світу.
Джерело: З.Кукал. Великие загадки Земли. – М.: Прогресс, 1989. – С.372; http://www.aphorism.ru/263.shtml
Автор: Максим Євланов (Харків).

No comments:

Post a Comment